În judeţul Galaţi s-a furat ca în codru, pe 29 iulie, la Referendumul organizat de către USL pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Cel puţin, aceasta este concluzia, dacă luăm în calcul numărul dosarelor penale instrumentate, în prezent, de către procurorii de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Gălăţenii s-au remarcat, în clasamentul infracţionalităţii, după ce au încălcat legea electorală – la îndemnul celor mai importante partide de pe scena politică - astfel că parchetele de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au întocmit nu mai puţin de 59 de dosare penale. Dintre acestea, nu mai puţin de 23 de dosare sunt instrumentate în județul Galați, în timp ce alte 36 vin din judeţele Brăila şi Vrancea.
Municipiul Tecuci dă clasă la capitolul infracţionalitate electorală
Municipiul Tecuci, condus de către liberalul Daniel Ţuchel, ocupă, de departe, primul loc în topul infracţionalităţii din judeţul Galaţi, în ziua Referendumului. Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci a întocmit nu mai puţin de 11 dosare penale, potrivit articolelor 52, 54 din Legea 3/2000 (Legea Electorală) şi articolelor 291 şi 292 din Codul Penal, dintre care două au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale.
USL-iştii se jură că nu fură
De departe, ţinta anchetelor procurorilor privind fraudarea Referendumului este USL, căci, conform cercetărilor, împotriva PNL-iştilor, PSD-iştilor şi PC-iştilor a fost înregistrată o adevărată avalanşă de reclamaţii în toată ţara, aceştia fiind acuzaţi de fraudare masivă a alegerilor. „Mă îngrozeşte ideea. Dacă a fost fraudă electorală, vot multiplu, trebuie anchetă şi sancţiuni, clar. Mi se pare ciudat, însă, modul în care o fac băieţii. Maniera în care fac ancheta este destul de păcătoasă. Sub definiţia unui eveniment corect, va avea un efect invers. Parchetul va ostiliza populaţia. Pe vremea Securităţii se mai făcea aşa ceva (...) Am semnale că vor fi proteste. Se mai aşteaptă doar decizia Curţii Constituţionale. Majoritatea este împotriva lui Băsescu. Pe mine m-au speriat informaţiile privind ieşirile în stradă”, ne-a declarat senatorul liberal Paul Ichim.
Mai multe sute de persoane, din 15 judeţe, au fost deja audiate, fiind acuzate de împiedicarea votului, mită electorală, falsificarea şi distrugerea documentelor electorale. Potrivit informaţiilor care au circulat, ieri, în presa naţională, aproximativ 260 de dosare de fraude electorale au fost deschise de procurori din cadrul parchetelor din întreaga ţară, iar 10 dintre acestea sunt cercetate de către DNA. Anchetele vizează desfăşurarea Referendumului din data de 29 iulie 2012.
Corina Dobre