Şcolile de arte şi meserii produc şomeri pe bandă rulantă

      Pentru că cei mai mulţi dintre absolvenţii gălăţeni ai şcolilor de arte şi meserii, dar şi ai anilor de completare, îşi găsesc cu greu un loc pe piaţa muncii, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a demarat un proiect pentru facilitarea accederii tinerilor pe piaţa muncii.

O anchetă efectuată de ISJ în rândul celor 513 absolvenţi gălăţeni de SAM şi AC, ai anului 2010, scoate la iveală o realitate dezastruoasă. Doar 6,9% dintre tinerii promoţiei 2010 şi-au câştigat statutul de salariat, la şase luni de zile de la absolvire, iar 1,6% pe cel de lucrător pe cont propriu. “Ancheta este necesară pentru a vedea care este gradul de inserţie pe piaţa muncii, la şase luni de la încheierea studiilor, a absolvenţilor de SAM şi AC, care nu şi-au mai continuat studiile”, ne-a declarat Doruleţ Resmeriţă, inspector şcolar general şi manager al proiectului.

  

   Viitor incert pentru mecanici

   Studiul efectuat de ISJ arată că mai mult de jumătate dintre absolvenţii de SAM şi AC nu ştiau, la momentul desfăşurării anchetei, ce ocupaţie vor practica peste cinci ani (56,2%), deşi au terminat o filieră care le oferă o calificare la absolvire. “O posibilă explicaţie a acestui procent o reprezintă, fără doar şi poate, dificultăţile pe care aceşti absolvenţi le au la intrarea pe piaţa muncii care evoluează rapid şi efectele crizei economice la nivel local”, a explicat Cristina Mocanu, cercetător ştiinţific.

Cei mai mulţi dintre absolvenţii chestionaţi de ISJ se văd mai degrabă practicând meserii care nu sunt în acord cu calificarea dobândită în şcoală. Tinerii specializaţi în domenii precum Mecanică, Industrie alimentară, Industrie textilă şi pielărie au gradul de incertitudine cel mai ridicat cu privire la perspectivele lor de viitor. La polul opus, absolvenţii cu calificări în domeniile Turism şi alimentaţie, dar şi Construcţii, instalaţii şi lucrări publice sunt cei mai încrezători în viitorul lor. Absolvenţii de Mecanică se văd în ponderea cea mai ridicată ca schimbându-şi meseria, din cauza ofertelor existente pe piaţa muncii.


   AJOFM, ocolită de şomeri

   Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) s-a dovedit a avea un rol extrem de nesemnificativ, pentru găsirea unui job în rândul celor câteva sute de absolvenţi. Conform studiului comandat de ISJ, tinerii care şi-au căutat un loc de muncă au apelat, în cea mai mare pondere, la modalităţi informale de căutare. Mai bine de jumătate au declarat că cea mai importantă modalitate de căutare a unui loc de muncă a fost prin a apela la rude, cunoştinţe sau prieteni, în vreme ce ziarele şi anunţurile reprezintă modalitatea principală de căutare pentru 24,1% dintre ei şi a doua modalitate ca importanţă pentru 32,8% dintre cei investigaţi. “Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe societăţi comerciale preferă să angajeze în urma recomandărilor. În momentul de faţă, pe asta se merge. Firmele preferă proaspăt angajaţi pentru care cineva să răspundă în cazul în care tânărul nu este competent”, a afirmat inspectorul şcolar general.

Pentru că oferta de pe piaţa muncii este extrem de săracă, ba mai mult, calificările multor absolvenţi nu corespund cerinţelor actuale, numeroşi tineri care au finalizat cursuri la SAM şi AC se văd nevoiţi să părăsească România. Peste 13% dintre absolvenţii intervievaţi sperau ca peste un an să lucreze în altă ţară decât România, în timp ce 20,2% estimau că vor avea un loc de muncă în judeţul în care locuiesc sau în cele limitrofe şi 11,7% se vedeau lucrând în alte judeţe din ţară.


   Soluţia: un proiect de milioane

   Pentru că absolvenţii de SAM şi AC sunt nevoiţi să se recalifice pentru a accede pe piaţa muncii sau sunt condamnaţi să rămână ani buni şomeri, ISJ a pus bazele proiectului “Evaluarea relevanţei în oferta de formare pe piaţa muncii a învăţământului profesional prin analiza inserţiei socio-profesionale a absolvenţilor”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul, care valorează 3.804.023 de lei, are rolul de a monitoriza pătrunderea pe piaţa muncii în scopul cunoaşterii ratei de continuare a studiilor şi identificarea celor mai bune strategii de acţiune pentru a facilita inserţia socio-profesională. “Proiectul îşi propune, printre altele, adaptarea ofertei educaţionale la cerinţele pieţei muncii pentru identificarea acelor strategii care să optimizeze procesul de tranziţie, de la şcoală la viaţa activă, pe baza rezultatelor monitorizării inserţiei socio-profesionale a absolvenţilor”, a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

   Corina Dobre