Constatăm și astăzi că presa din România se află printre „repetenții” planetei la capitolul libertate de exprimare, fiind catalogată drept presă parțial liberă, anul acesta ocupând un rușinos loc 84 în clasamentul mondial, iar în Europa poziția 36 din 42, conform ultimului Raport Freedom House.
Nici viitorul nu este prea optimist pentru industria de media din țara noastră, întrucât actuala legislație a muncii nu mai oferă protecție reală angajaților din presă, societățile private sunt sufocate de o impozitare excesivă și depind, în mare parte, de interesele baronilor locali, iar instituțiile publice de media se află în continuare sub control politic. În același timp, nu putem să nu observăm insistența cu care Puterea susține la conducerea Radioului Public, în ciuda numeroaselor proteste publice, un om incompatibil și chiar semnatar al unui angajament cu fosta securitate. Nu putem ignora nici modul în care este cheltuit banul public, de multe ori, în favoarea clientelei politice. Abuzurile împotriva angajaților continuă, iar parlamentarii ignoră orice protest, deoarece nu au primit ordin de la șefii de partide să facă dreptate unor „amărâți de jurnaliști din presa de stat.”
De asemenea, pentru a desăvârși subjugarea totală a instituțiilor publice, în laboratoarele Puterii se pregătește în secret copierea modelului falimentar unguresc de a comasa toate instituțiile publice de media, prin crearea unei singure „companii naționale de presă” care să poată să fie controlată și manipulată mult mai ușor și mai ieftin.
Soluția pentru salvarea presei este la îndemâna cetățeanului plătitor de taxe și impozite, care trebuie să conștientizeze că jurnalismul este un bun public și că presa independentă se află la temelia democrației. De aceea, societatea civilă trebuie să sancționeze toate excesele Puterii. Federația Internațională a Jurnaliștilor consideră că „cetăţenii trebuie să se implice şi să întrebe Guvernul ce face cu banii noştri, în ce condiţii cheltuiește bani pentru instituţiile mass-media publice. Pentru că trebuie procedat în aşa fel încât mass-media să nu fie controlată de către guvernanți şi să nu fie manipulată de către politicieni. Aceste lucruri se întâmplă doar când cetăţenii vor conştientiza că mass-media este a lor, că plătesc pentru ea, că sunt banii lor! Jurnalismul şi mass-media trebuie să fie un bun public precum sănătatea. Este dreptul publicului de a fi informat.”
În numele libertății presei, Comitetul Executiv al Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind cere actualei clase politice să renunțe la controlul politic asupra instituțiilor de media publice și să lase breasla jurnaliștilor să-și îndeplinească cu succes misiunea de bază, aceea de a informa corect publicul.
Comitetul Executiv al FRJ MediaSind