Dacă până acum două săptămâni scheletul din coasta Prefecturii nu stârnea interesul nimănui, de când s-a aflat că va deveni sediul Primăriei promisă pentru ”Noul Galaţi”, a și intrat în atenția gălățenilor. Mai precis a hoților de fier vechi, care au întrezărit o oportunitate de a face un ban din planul primarului Marius Stan. Primul obiectiv care a intrat în atenția hoților este gardul. După cum bine se poate observa în imagine, deja o bucată dinspre sediul Prefecturii a dispărut. Construcția neterminată nu este păzită, așa că hoții nu s-au temut nicio clipă că vor fi prinși. Culmea, autoritățile locale nu par deloc îngrijorate că imobilul a început să fie călcat de hoți.
Lucrările încep la primăvară
Prețul lucrărilor la noul sediul al Primăriei se ridică la circa 200 de euro pe metrul pătrat, iar suprafața totală a imobilul este de 8.600 metri pătrați. Se estimează că lucrările vor dura un an și vor începe anul viitor. Graba de a se muta într-un sediu nou este cu atât mai mare cu cât contractul de chirie, semnat între municipalitate și noul proprietar al clădirii de pe Domnească nr.38, unde funcţionează în acest moment administraţia locală, expiră în martie 2013. Până atunci, municipalitatea va fi nevoită să stea în chirie, plătind circa 10.000 de euro pe lună.
Scurt istoric
Construcția clădirii de lângă Prefectură a început în anul 1988. Pentru că urma sa găzduiască conferințele PCR, gălațenii i-au pus sălii "Cristal" eticheta "Fabrica de Aplauze". Dupa Revoluție, construcția fost abandonată, iar în 1998 a fost trecută, din proprietatea Prefecturii, care a moștenit județeana PCR, în patrimoniul CJ Galați. Proiectul de refacere a sălii a fost câştigat, în 2006, de Consiliul Judeţului, prin intermediul fostului Minister al Integrării Europene, structură administrativă intrată în componenţa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL). Finanţarea europeană era, la momentul respectiv, de 3,9 milioane de euro. Restul sumei, de până la 6,2 milioane de euro, trebuie adusă din surse guvernamentale (1,3 milioane de euro) şi de la bugetul CJ Galaţi. Proiectul a rămas blocat, însă, după ce firmele de construcții care au câștigat licitația - GTM, din Spania, și Brico SRL Galați - au intrat în lichidare, iar finanțarea a fost retrasă.
Lucian Constantin