Țărani - condamnaţi pentru trafic de minori şi obligaţi la despăgubiri de sute de mii de euro

   Şase săteni din localitatea Pechea, judeţul Galaţi, au lăsat munca câmpului pentru prostituţie, o afacere cu mult mai bănoasă. Pechenii Ion Pelin, Petru Pelin, Iancu Pelin, toţi fraţi, Gheorghe Bratu, Profir Adrian şi Dumitru Lupu, au fost simpli țărani, până în 2004, atunci când au decis să se apuce de proxenetism. Asta, după ce au aflat că un consătean, Ionel Moca, poreclit "Machena", făcuse avere din această “afacere”. “Machena”a creat o adevărată reţea infracţională, prin care racola fete, pe care le obliga apoi să se prostitueze în străinătate. Cei şase bărbaţi amintiţi anterior au renunţat la viaţa de fermier pentru cea de proxenet şi au început să racoleze fete, în special minore, sub pretextul că le pot oferi locuri de muncă ca femei de serviciu sau ospătăriţe. Odată ajunse la destinaţie, tinerelor li se lua paşapoartele şi erau obligate să se prostitueze.

 

   A murit în timpul procesului

   Culmea este că de coordonarea reţelei de prostituţie se ocupau chiar soţiile şi concubinele celor şase ţărani din Pechea, care le impuneau fetelor să ceară anumite tarife pentru partidele de amor. Fetele se alegeau doar cu nişte mărunţiş, în timp ce fermierii au obţinut sute de mii de euro prin exploatarea lor sexuală. Proxeneții din Pechea au ajuns în spatele gratiilor sub acuzaţiile de trafic de minori şi trafic de persoane, după ce tinerele au reuşit să fugă şi le-au povestit poliţiştilor prin ce trecuseră. Tribunalul Galaţi i-a condamnat pe proxeneţi la pedepse grele, primul pe listă fiind Ion Pelin, care a primit 11 ani de puşcărie, prin contopirea pedepselor, în timp ce fratele său, Iancu Pelin, are de executat cu şase luni mai puţin. Paradoxal este că Ion Pelin a fost eliberat, iar fratele său este judecat în stare de arest. De amintit este că al treilea membru al familiei Pelin, Petru, a murit în timpul procesului, instanţa dispunând încetarea procesului penal în cazul său.

 

   Obligaţi să restituie 250.000 de euro

   Al patrulea proxenet, Dumitru Lupu, va sta după gratii şase ani şi şase luni, pentru trafic de minori şi trafic de persoane, acesta bucurându-se de libertate, la rândul lui, până la finalizarea procesului, după ce măsura arestării a fost înlocuită cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Judecătorii au mai decis că statul este îndreptăţit să confişte de la proxeneţi aproximativ 250.000 de euro, bani proveniţi din prostituţie. Cel mai mult va avea de plătit Iancu Pelin (117.000 de euro), în timp ce fratele lui, Ion Pelin, va trebui să restituie 67.500 de euro. Gheorghe Bratu trebuie să plătească 37.500 de euro, iar Dumitru Lupu va scoate din buzunar 25.000 de euro. Proxeneţii se bucură din plin de libertate, în condiţiile în care procesul bate pasul pe loc de peste un an de zile, la Curtea de Apel Galaţi, acolo unde traficanţii de carne vie au atacat hotărârea primei instanţe cu apel, următorul termen de judecată fiind stabilit pe 5 martie 2012.

   Silvia Cernov