Licitaţia câştigată de Tancrad, contestată la Curtea de Apel

   Un proiect din bani europeni riscă să nu fie finalizat la timp, din cauză că rezultatul licitaţiei este contestat în instanţă. Practic, mărul discordiei îl reprezintă un contract de 47 milioane de lei câştigat de compania gălăţeană Tancrad, care ar trebui să finalizeze investiţia „Modernizarea b-dul Oţelarilor, strada Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi”. Câştigătorul fost desemnat prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), cu toate acestea doi agenţi economici s-au declarat împotriva rezultatului procedurii de atribuire.


   Tancrad contestată

   Astfel, prin Decizia nr.141, din 17 ianuarie 2012, Mari Vila Com (Bucureşti) şi Compania de Construcţii Feroviare SA (Iaşi) au făcut contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Ghinion însă. Consiliul a respins ca nefondate ambele contestaţii şi a dispus continuarea procedurii de atribuire. Administratorii celor două firme nu s-au lăsat intimidaţi şi au reformulat acţiune în instanţă, litigiul aflându-se în prezent pe rolul Curţii de Apel Galaţi.

În aceste condiţii, până la finalizarea procesului, începerea lucrărilor va fi amânată. "Pentru a nu pune în pericol proiectul privind modernizarea Bd. Oţelarilor, străzilor Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi, s-a dispus ca lucrările ce urmau să înceapă pe 1 martie, să fie amânate după data de 8 martie, în funcţie de soluţia instanţei", a spus Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Deranjat de faptul licitaţia a fost contestată s-a arătat şi primarul Dumitru Nicolae: "Nu se poate face nimic fără să nu se conteste în instanţă. Ne-am obişnuit cu asta. Trăim în România".

 

   Lucrări de 47 milioane lei

   Obiectivul investiţiei îl constituie modernizarea liniilor de tramvai (pe 3.070 de metri), a străzilor şi a reţelelor de apă, canalizare, gaze şi electrice, cu durata de serviciu expirată. Lucrările ce se execută pe strada Frunzei impun închiderea totală a circulaţiei între strada Brăilei şi Prelungirea Brăilei. Riveranii vor avea acces pe străzile adiacente. Pe strada Oţelarilor se vor începe lucrările cu calea de rulare centrală şi partea carosabilă dreaptă, în sensul de mers spre bucla de întoarcere a tramvaiului, de pe bulevardul Galaţi. Circulaţia se va desfăşura, pe ambele sensuri, pe partea stângă (cea cu Altex, Billa, etc.) Pe toată perioada de derulare a contractului, care este de 19 luni, circulaţia tramvaielor va fi închisă pe traseul afectat de lucrări.

   Sergiu Damian