Nati Meir va sta şapte ani şi jumătate după gratii pentru corupţie

   Magistraţii au decis să îl pedepsească pe fostul candidat la preşedinţia României şi l-au condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi alţi şapte ani şi şase luni pentru aceeaşi infracţiune, însă comisă în formă continuată. Crizele de isterie şi ameninţările cu sinuciderea făcute în decursul lunilor trecute pe holurile Palatului Justiţiei din Galaţi de fostul deputat Nati Meir nu i-au impresionat pe judecătorii Tribunalului Galaţi. Nati Meir va ispăşi pedeapsa cea mai grea, adică şapte ani şi jumătate de închisoare. Procurorii anticorupţie susţin că în cursul anului 2008, în calitate de deputat, Meir a pretins de la o denunţătoare suma de 50.000 euro, promiţându-i că va interveni pe lângă judecători de la Tribunalul Galaţi pentru ca aceştia să dispună eliberarea ei din arest în dosarul în care era judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

 

    Şi-a nenorocit şi copilul

   Fostul candidat la preşedinţia României şi-a implicat în această afacere şi fiul, Or Meir, care a sfârşit în puşcărie, ca şi tatăl său, după ce în cursul anului 2009 şi în lunile martie-aprilie din 2010, Nati Meir a pretins suma de 65.000 euro de la cinci persoane. Fiul său a jucat rolul intermediarului, acesta promiţându-le gălăţenilor în numele tatălui său că va interveni la judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca aceştia să îi judece în libertate şi, ulterior, să îi condamne la pedepse cu suspendarea executării, în două dosare în care respectivii erau acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, dar şi complicitate la luare de mită. Or Meir va avea de ispăşit acum cinci ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Nati Meir şi fiul său, dar şi DNA, pot ataca decizia cu apel la Curtea de Apel Galaţi.

  

   A încercat să se sinucidă cu o sacoşă

   Nati Meir mai are la activ o condamnare penală din 2010 după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că fostul deputat trebuie să stea şapte ani la puşcărie pentru că a înşelat mai multe persoane cu zeci de mii de euro. Fostul candidat la preşedinţia României a fost obligat să le dea oamenilor banii înapoi, dar la sfârşitul anului 2010, Meir, transferat între timp la Penitenciarul Galaţi, a încercat să se spânzure în toaleta celulei sale, folosind baierele unei sacoşe, însă bara de care s-a agăţat, s-a rupt. Meir a scăpat fără vreo leziune sau vreo traumă care să necesite spitalizarea, dar a continuat să facă show, în speranţa că îi va impresiona pe magistraţi. “Colecţia” de escrocherii a lui Nati Meir este mult mai mare, acesta având şi o a treia condamnare la patru ani de închisoare într-un alt dosar, după ce a păcălit mai multe persoane, cărora le promisese locuri de muncă în Israel.


Silvia Cernov