Băieții deștepți de la ”doi ș-un sfert” Galați vând ilegal petarde

   Gama serviciilor ilegale pe care le prestează băieții de la ”doi ș-un sfert” Galați (Serviciul Intern de Protecție Informativă - SIPI) s-a diversificat, de la vânzarea de informații privind urmăriri penale (vezi cazul Paul Mogoș, publicat în urmă două luni), până la vânzarea explozibilului ”de uz casnic”.

   De câțiva ani, firma soției comisarului șef Adrian Amariței, ofițer cu funcție mare la SIPI Galați, vinde material pirotehnic periculos (petarde cu putere mare de explozie). Firma Penshurst Mara SRL, din Tecuci, înregistrată pe numele soției lui Amariței, Mirela, a vâdut tone de petarde în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când este sezonul lor, fără a înregistra fiscal veniturile. Comerțul cu petarde s-a făcut la vedere, în Piața centrală din Tecuci, acolo unde materialul pirotehnic, care depășește standardele de putere acceptate de lege, a fost vândut pe o tarabă (vezi foto). Afacerea la vedere a fost posibilă și din cauză că șeful Serviciului Arme și Muniții, din cadrul IJP Galați, comisarul Cristian Picioruș, prieten cu Amariței, a autorizat firma să vândă explozibilul.

   Comerțul cu explozibil a fost protejat și de Poliția și Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. Două dosare penale pentru vânzare ilegală de explozibil, întocmite de trupele speciale ale Jandarmeriei Galați, au fost blocate de polițiștii și procurorii tecuceni, fiind, în final, soluționate cu NUP. Mai mult, accidentele provocate de petardele mult prea puternice au fost ascunse. Un incident, petrecut pe 23 decembrie 2011, atunci când un copil a fost accidentat de o petardă cumpărată de la firma lui Amariței, a fost ignorat de polițiștii anunțați prin 112. Părinții copilului au anunțat accidentul și au cerut ca Poliția să intervină pentru a stopa vânzarea petardelor. În loc să acționeze, polițistul de la capătul firului a încercat să le propună o întâlnire părinților copilului, pentru a aplana conflictul. Printre polițiștii tecuceni circulă legenda că unul dintre colegii lor, Mihai Caluian, avea misiunea de a proteja la fața locului afacerea familiei Amariței.

   Sorin Țiței