Cine și cât câștigă la alegerile de duminică

   Pentru alegerile locale de duminică, județul Galați dispune de un buget de 246.000 de euro, bani care s-au cheltuit pe tipărirea şi transportul buletinelor de vot, confecţionarea ştampilelor de control în secţiile de votare şi a ştampilelor din birourile electorale de circumscripţie, rechizite şi formulare necesare în secţiii. În timp ce plata preşedinţilor, locţiitorilor şi a membrilor în circumscripţiile electorale şi în secţiile de votare se face din bugetele locale ale primăriilor.

   Cel mai bine plătiți sunt preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, care primesc câte 85 de lei pentru fiecare zi muncită la organizarea şi desfăşurarea scrutinului. La această sumă, se vor adăuga, în ziua alegerilor, încă 10 lei, bani destinaţi cheltuielilor de protocol - băuturi răcoritoare, cafea şi gustări. În total, suma ajunge la aproximativ 4.000 de lei. Statisticienii, informaticienii şi personalul tehnic auxiliar care participă la efectuarea operaţiunilor generate de activitatea acestor birouri primesc o indemnizaţie de 65 lei pe zi de activitate.

   Ceilalţi membri ai birourilor electorale și ai secţiilor de votare beneficiază de o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de trei zile. Ei vor primi suma de 255 de lei. În cele 65 de circumscripții electorale din județul Galați, au fost organizate 433 de secții de votare și sunt așteptate peste 520 de mii de persoane cu drept de vot. Au fost tipărite 2.306.000 de buletine de vot, s-au confecţionat 65 de ştampile pentru birourile electorale de circumscripţii, 433 de stampile de control, pentru secţiile de votare, şi 1.900 de ştampile cu menţiunea „votat”.

   Sergiu Damian