Votul multiplu şi buletinele de vot false au făcut diferenţa

    Poliţiştii gălăţeni au întocmit nu mai puţin de 13 dosare penale pentru vot multiplu, utilizarea de buletine de vot falsificate, violarea secretului votului şi împiedicarea liberului exerciţiu al dreptului de a alege. „11 dintre aceste infracţiuni sunt prevăzute de Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, iar două pentru infracţiuni prevăzute de Codul Penal”, a declarat comisar Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Pe parcursul zilei de ieri, la Centrul Operaţional al judeţului Galaţi au fost înregistrate 68 de sesizări cu privire la nereguli în desfăşurarea procesului electoral, dintre care 29 nu s-au confirmat. „În mediul urban, au fost sesizate nereguli în municipiile Galaţi (19) şi Tecuci (8) şi două în oraşul Tg. Bujor, restul sesizărilor (39) fiind semnalate în mediul rural”, a precizat Cristina Tatulici.

   De asemenea, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, patru pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, patru sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi două sancţiuni pentru apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă.

 

   PRO Democraţia acuză fraudă electorală masivă la Galaţi

   Şi observatorii Asociaţiei PRO Democraţia s-au confruntat, ieri, cu numeroase sesizări în ceea ce priveşte derularea procesului electoral. Mulţi dintre aceştia nu s-au sfiit să recunoască faptul că, la Galaţi, cuvântul de ordine, în ziua alegerilor, a fost fraudă. De altfel, observatorul gălăţean Gheorghe Tiber, membru în structura de conducere a Asociaţiei ne-a declarat, aseară, că metoda utilizată cel mai mult a fost votul multiplu. Aici, observatorul PRO Democraţia a amintit de reprezentantul PSD, de la Şcoala nr. 26, pe nume Marian Lungeanu, care a fost prins cu o tuşieră nouă. Acesta a fost, de altfel, şi cel care a oferit mai multe buletine de vot, în loc de patru (cum era normal), în final stabilindu-se că lipseau nu mai puţin de 182 de buletine de vot. „Am constatat că omul PSD-ului a fost vinovat. Nici nu a crâcnit când a fost luat la întrebări. A recunoscut, în schimb, că avea tuşiera de la consilierul local PSD Ilie Zanfir, care a stat multe ore în faţa Şcolii 26, unde se vota”, ne-a spus Gheorghe Tiber.

   Corina Dobre