Roșiile mătcașilor vor ajunge în Marea Britanie

   Zi mare pentru legumicultorii din comuna gălățeană Matca. Astăzi, o delegație de oameni de afaceri din Marea Britanie a vizitat solarele mătcașilor pentru a testa terenul și a încheia un contract extrem de important. Cum era de așteptat, englezii au fost foarte mulțumiți de legumele românești. Ele sunt îngrijite natural, fără adaos de substanţe chimice, iar soiurile sunt foarte atent alese, de fiecare producător din comună. „Sunt foarte gustoase. Au o aromă deosebită, o culoare frumoasă. Este foarte tentant să le ai în farfurie. Cred că este o ferma foarte dragută aici și arată potențialul României pentru export în Europa. Produsele au o calitate fantastică", spune Steven Slade, consultant firmă export-import.

 

   Contract de 10 ani

   Contractul care urmează să fie încheiat între producătorii de roșii din Matca și firma de import-export și distribuție de legume din Marea Britanie este pe o durată de 10 ani. Asta înseamnă că vom avea din ce în ce mai puține roșii românești pe masă și vom fi nevoiți să consumăm roșii din Turcia, Bulgaria și Spania. Concret, circa 100.000 de tone de roșii pe an vor lua drumul exportului. Producătorii vor scăpa, astfel, de intermediarii care îi sufocă în drumul lor către piețile românești, unde nu au acces. „În fiecare an, aruncăm sute de kilograme de tomate. Piețele sunt invadate de comercianți, iar noi producătorii nu avem loc. Fiecare centimetru de acolo este închiriat. Nu avem ce face cu munca noastră”, se plânge Domnița Vasilache, legumicultor.

 

   Produsele bio, la mare căutare

   În cursul zilei de mâine, britanicii vor vizita și alte ferme, pentru ca să se convingă de calitatea produselor mătcașilor. Ei vor cumpăra kilogramul de roșii cu 1 leu și 80 de bani și le vor vinde pe piața engleza cu 2 euro. Produsele fermierilor gălățeni au mai ajuns în țări ca Polonia, Olanda şi Ungaria. Plantația din Matca se întinde pe aproape 2.000 de hectare. Aflată la mai puţin de cinci kilometri de municipiul Tecuci şi la circa o sută de Galaţi, comuna Matca este zona din judeţ cu cea mai mare suprafaţă cultivată în spaţii acoperite cu legume.

   Lucian Constantin