Zona cea mai frumoasă a Galațiului, Faleza Dunării, ar putea să devină o râpă, în cazul în care pământul o ia la vale. Situația gravă a fost sesizată și de noul primar care face des referire la Faleză. Există și un studiu ținut secret doar ca să nu se creeze panică în oraș. „Dacă acest studiu ar fi făcut public, ar băga panica în oameni. Cert este că taluzul Falezei trebuie consolidat urgent. Problema este foarte serioasă, ne preocupă şi trebuie să găsim soluţii pentru reabilitarea malului şi stabilizarea lui cu piloţi”, a declarat primarul. Între timp, cei din noua administrație locală au mai făcut o ședință pe acest subiect. De data asta cu specialiști de la Facultatea de Construcții de la Universitatea București, care au confirmat pericolul și faptul că riscăm să ne trezim cu blocurile în Dunăre. Mai mult nici, proiectul de înfrumusețare a Falezei nu poate fi pus în practică, din cauza pericolului, utilajele grele fiind mult peste ce poate ține pânza de păianjen de pe malul apei.
86 de milioane de euro pierduți
Între timp, Primăria a pierdut deja banii dintr-un proiect european pentru consolidarea malului Falezei, în valoare 86 de milioane de euro. Până atunci, însă, în cazul producerii unui cutremur mai puternic, există pericolul prăbuşirii falezei Dunării. „Am avut o oportunitate care a fost ratată. Cei 86 milioane de euro nu au putut fi accesați, pentru că nu a fost depus proiectul în termen”, a mai spus Stan.
Greii Galațiului scufundă Faleza
Terenul în zonă este extrem de instabil din cauza eroziunii pe care o produce Dunărea la bază, dar şi din cauza faptului că Primăria a autorizat, în mod ilegal, ca pe Faleză să se construiască zeci de blocuri, cârciumi și hoteluri. O astfel de terasă este cea a consilierului liberal Nicușor Ursu. Mai exact, un buncăr din beton ridicat pe spațiul verde, cu ajutorul relaţiilor de partid. Autorizații ilegale pe bandă rulantă au fost date și prietenului alianței USL, Corneliu Istrate. Așa se face că, nenumăratele construcţii de pe Faleză solicită malul cu greutatea lor și contribuie la alunecarea terenului în Dunăre.
Lucian Constantin