Sindicatul Farul a dat în judecată AFDJ și acuză conducerea de afaceri necurate

      Conducerea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos este acuzată de abuz împotriva propriilor angajaţi, după ce aceasta a decis ca celor aproximativ 800 de salariaţi să le fie redus programul de lucru, de la cinci, la patru zile pe săptămână. Mai mult decât atât, în ciuda promisiunilor, angajaţilor AFDJ nu le-au fost majorate salariile cu 100 de lei, de la începutul lunii iulie. „ Joi am depus la Judecătorie acţiunea în instanţă, care se referă la suspendarea aplicării acestor măsuri şi aşteptăm să ni se stabilească termenul. Vom solicita, totodată, ca acesta să fie cât mai apropiat. Sub nicio formă nu vom face un compromis. Ceea ce face AFDJ este un abuz. Reducerea programului de muncă cu o zi înseamnă o tăiere de 20 la sută din salariu. Asta înseamnă că, până la sfârşitul anului, fiecare angajat va pierde un salariu mediu, adică vreo 2.400 de lei. Este inacceptabil aşa ceva”, a declarat Ştefan Frunză, preşedintele sindicatului Farul. Liderul sindical a precizat că, în paralel, a depus o serie de memorii la Ministerul Transporturilor şi la Comisia Dunării şi aşteaptă ca în scurt timp să aibă o întrevedere cu Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii. „AFDJ a plătit o firmă să facă studii pentru reducerea cheltuielilor şi s-au gândit ei să reducă cheltuielile pe spatele angajaţilor. Acest lucru este inacceptabil. De ce nu le reduc luând în calcul tot felul de achiziţii în defavoarea instituţiei, care s-au tot făcut de-a lungul anilor, şi care nu au avut ca scop decât favorizarea clientelei de partid (PDL – n.red.)?”, a mai spus Frunză.

 

Reacția directorului: „ăştia sunt nebuni”

   La rândul său, directorul AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma, a declarat că nu îi pasă de faptul că instituţia a fost dată în judecată. „Eu sunt plecat la Comisia Dunării şi nu mă interesează ce face domnul Frunză. Mai bine să spună cum o angajează pe nevastă-sa şi alte persoane. Ăştia sunt oameni nebuni”, a spus directorul AFDJ.

 

Frunză amenință cu dezvăluiri despre corupția internă

   Pe lângă reducerile salariale, nu mai puţin de 110 de salariaţi ai AFDJ riscă să îngroaşe numărul şomerilor din Galaţi, încă din luna ianuarie a anului viitor. Ministerul Transporturilor a decis să disponibilizeze o serie de angajaţi, în urma unei analize.

„Dacă ar fi după mintea lor, se va întâmpla acest lucru. Sper ca acestă cifră să scadă, pentru că reducerea de personal este ultima măsură ce trebuie aplicată în cadrul unor reorganizări”, a precizat Ştefan Frunză. Conform Contractul Colectiv de Muncă al AFDJ, în cazul unor disponibilizări, angajaţilor trebuie să le fie acordate plăţi compensatorii, calculate în funcţie de vechime, fiind vorba de sume cuprinse între 12 şi 24 de salarii medii nete. Salariul mediu net luat în calcul fiind de 2.438 de lei.

   Scandalul izbucnit în curtea AFDJ se anunţă unul destul de dur, în condiţiile în care liderul sindical a ameninţat că va face publice mai multe ilegalităţi operate de conducerea instituţiei. Este vorba despre achiziţii păguboase, licitaţii cu dedicaţie şi vânzarea navelor instituţiei la preţ de fier vechi.

Corina Dobre