„Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă-te ce poţi face tu pentru ţara ta”- îndemnul ambasadorului SUA   Într-un discurs ținut la întâlnirea cu studenții Universității București, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a făcut referire la ”moștenirea de 1.000 de zile” lăsată de administrația președintelui Kennedy: <<Faimosul citat al lui Kennedy din discursul său de învestitură din 1961 – „Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă-te ce poţi face tu pentru ţara ta” – i-a provocat pe americani să fie mândri de munca pentru ţara şi comunitatea lor. El cerea tuturor să-şi îndeplinească rolul în construirea unei Americi măreţe.

   Prin exemple precum înfiinţarea Corpului Păcii şi promovarea drepturilor civile, Kennedy le cerea americanilor să împartășească cunoștințele și abilitățile lor cu persoanele defavorizate din ţară şi cele din ţările subdezvoltate. El voia ca o Americă puternică să conducă eforturile de creare a unei lumi mai bune. Şi, datorită acestor aspiraţii, amintirea sa este deosebit de puternică în minţile americanilor. În sondajele de opinie, Kennedy apare în mod constant în vârful listei celor mai buni preşedinţi ai Americii.

   Pentru mine, moştenirea sa este simplă. Avem datoria de a sluji umanitatea, de a ne sluji țările, comunităţile şi de a promova o lume mai bună pentru generaţia viitoare. Iar datoria de a sluji nu este tocmai aceea pe care dumneavoastră, cetăţenii României, le-aţi demonstrat-o recent politicienilor şi concetăţenilor dumneavoastră.

   Voi sunteţi noua generaţie a acestei ţări. Romanii au dorit acest pământ, la fel şi otomanii, grecii, ruşii şi comuniştii. Acum este al vostru, iar voi veţi deveni conducătorii acestui frumos pământ, numit România. Aşadar vă întreb: ce veţi face, viitori lideri ai României? Veţi transforma România în locul pe care vi-l doriţi, lipsit de corupţie, bazat pe statul de drept, un loc prosper, cu o administraţie publică eficientă, capabilă, un loc care să semene mai mult cu restul Europei? Veţi răspunde chemării la datorie, atunci când ţara voastră va avea nevoie de voi?

   Veţi candida într-o zi pentru o funcţie, aşa cum ne încuraja Kennedy, pentru a vă sluji ţara şi pentru a rezolva problemele mari cu care se confruntă astăzi România? Veţi face acest lucru nu pentru că este uşor, ci tocmai pentru că este greu, aşa cum spunea Kennedy?

   Preşedintele Kennedy a inspirat generaţii de americani să dea dovadă de spirit civic şi să participe activ la democraţia americană. Propria sa familie continuă să promoveze viziunea sa. Fraţii, nepoatele şi nepoţii lui Kennedy au fost membri ai Congresului sau au fost aleşi în funcţii de conducere în statele lor. Fiica sa, Caroline Kennedy, menţine moştenirea serviciului public stabilită de tatăl său, fiindu-mi colegă, în calitate de Ambasador al SUA în Japonia.

   Doamna ambasador Kennedy spunea cândva: „Toată viaţa, oamenii mi-au spus că tata le-a schimbat viaţa, că au intrat în serviciul public sau în politică pentru că le-a cerut el să facă acest lucru. Iar generaţia pe care a inspirat-o el a transmis acest spirit urmaşilor. Întâlnesc tineri care, deşi născuţi la mulţi ani după mandatul preşedintelui John F. Kennedy, mă întreabă cum să-i urmeze idealurile în viaţă. Uneori, durează ceva timp să înţelegi că o persoană are o capacitate specială de a ne face să credem în noi înşine, să legăm acea credinţă de cele mai înalte idealuri ale noastre şi să ne închipuim că împreună putem face lucruri minunate.”

   Aşadar, daţi-mi voie să închei parafrazându-l pe președintele Kennedy: nu întrebaţi ce poate face România pentru voi, întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru România.>>

   Public Diplomacy – Press Office

   U.S. Embassy-Bucharest