Primarul Marius Stan ne-a iertat de o țeapă de aproape 250.000 de euro – de frica DNA   Chiar dacă Galațiul nu are secție teritorială a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), brandul instituției funcționează. Gălățenii au rămas fără iluminatul festiv de sărbători pentru că primarul Marius Stan a renunțat în ultimul moment să mai pună în aplicare țeapa de 250.000 de euro pe care o pregătise. Asta, de frica DNA, instituție care la Galați se află într-o adormire ce se vede și din avion.

   Intenția lui Marius Stan, afirmă surse din Primăria Galați, a fost să ”trântească” licitația pentru iluminatul de serbători, pentru a plăti firma MK Lighting prin încredințare directă. Pentru asta, a înscenat faptul că un funcționar incapabil a ratat postarea caietului de sarcini, de doar trei pagini, pe SEAP. După această ”ratare”, edilul șef a arătat public că susține firma MK Lighting SRL pentru a realiza iluminatul de sărbători prin încredințare directă, dar a aruncat și o mică ”petardă” lacrimogenă: faptul că banii pentru iluminat de sărbători i-ar folosi pentru ajutorarea victimelor de la Colectiv. În timp ce distrăgea atenția gălățenilor, Stan negocia cu cele șase firme subordonate primăriei contracte prin încredințare directă de câte 30.000 de euro, fără TVA, pentru iluminatul de sărbători. Astfel, firma MK Lighting, care provine din Hunedoara, locul de baștină al primarului, urma să primescă 180.000 euro plus TVA-ul aferent pentru un iluminat de sărbători făcut în grabă. Numai discuțiile legate de intervenția DNA în acestă afacere l-au făcut pe Marius Stan să renunțe în ultimul moment.

   MK Lighting, afirmă aceleași surse, a primit, până la urmă, un contract de 100.000 de euro pentru jocul de artificii de la sfârșitul anului trecut. Firma amintită este o filială de familie a MK Illumination, cea care a avut o parte din cei 1,9 milioane de lei cheltuiți în 2014 pe iluminatul de sărbători. Faptul că Stan a insistat să plătească prin încredințare directă firmei soției unui asociatului român din MK Illumination (societate care participase la licitație cu un an în urmă) este un indiciu că primarul chiar le pregătea o țeapă gălățenilor

   Interesant este și faptul că, în același timp, Marius Stan s-a mobilizat să-și rezolve un împrumut de 285.000 de euro, luat în 2007 de la Volksbank. Odată cu achiziționarea Volksbank de către Banca Transilvania, efectuată în urmă cu opt luni, Stan are ocazia să beneficieze acum de avantaje la returnarea integrală a creditului.

   S.Ț.