Viața Liberă și ”mogulul” Băilă și-au bătut joc de gălățeni în campania electorală pentru banii partidelorSupranumele de ”oraș roșu”, căpătat pe drept de Galați, se datorează și ”cotidianului gălățenilor” Viața Liberă, ziar care de 27 de ani stăpânește piața mass-media locală și care este folosit de patronatul său ca ”motor” al afacerilor personale.

La alegerile parlamentare, ziarul care se autointitulează al gălățenilor nu a făcut nimic pentru a-și informa corect cititorii în legătură cu partidele și politicienii cu șanse de a ajunge să ne reprezinte în forul legislativ. Mai mult, pentru banii partidelor, Viața Liberă a publicat numai articolele de publicitate politică, fără a atenționa publicul încă din titlu cu litera (P), care indică faptul că este vorba de un advertorial. Astfel, gălățenii au putut să afle că toate partidele care și-au cumpărat publicitate în ”cotidianul gălățenilor” sunt frumoase și cu politicieni deștepți și generoși. Mințile gălățenilor cititori de Viața Liberă au fost încărcate cu promisiuni de pod peste Dunăre, de autostrăzi și șosele rapide, de locuri de muncă la discreție și mai ales de bogăție și fericire. Și oamenii au crezut! Dovadă stau cei care au ieșit la vot. Mulți dintre cei care n-au ieșit la vot s-au scârbit tot de propaganda deșănțată a ziarului care nu prezintă nicio latură critică normală în presă. Asta, pentru ca afacerile patronului Marian Băilă să nu fie deranjate. Interesant este faptul că o jurnalistă a ziarului care îi fericește pe gălățeni cu listele ultimilor decedați a scris două articole critice la adresa unui pesedist și a filialei USR Galați, articole publicate de platforma www.justitiecurata.ro . La sfârșitul celui privind noul partid USR, apare ca sursă mincinoasă chiar ”cotidianul gălățenilor” Viața Liberă. Deci, resurse umane care să informeze corect cititorii există, dar nu există voința mogulului în acest sens (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2517-cotidianul-galatenilor-viata-libera-face-publicitate-desantata-firmei-pesedistilor-care-au-distrus-galatiul.html). Chiar și articolele privind achizițiile publice ale administrației locale sunt viciate prin faptul că nu sunt prezentate publicului ”artificiile” prin care sunt furați banii publici. Autorii prezintă doar licitații care, de cele mai multe ori, au paravan legal. O mare vină în acest sens o au și gălățenii care au rămas agățați de urmașul oficiosului PCR, Viața Nouă, dar asta pentru că n-au avut alternativă. Patronii Vieții Libere de la începuturi, Radu Macovei și Grigore Lazarovici, au pârjolit tot ceea ce scotea capul în mass-media necontrolotă ideologic de ei.

La umbra Vieții Libere, ”formatorii de opinie” s-au îmbogăți peste măsură

Deontologii presei comuniste, Radu Macovei, Katia Nanu şi Grigore Lazarovici, s-au făcut revoluţionari peste noapte, transformând Viaţa Nouă în Viaţa Liberă. După ce, pe 22 decembrie 1989, cei trei factori de influenţă ai Partidului Comunist la oficiosul Viaţa Nouă nu ştiau unde să se mai ascundă. În noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989 au pus la cale o foiţă intitulată Viaţa Liberă, prin care au pupat mâna revoluţionarilor. Apoi au prezentat-o ca fiind primul ziar liber din România.

Pentru aceste mistificări, doi dintre ei, Radu Macovei şi Grigore Lazarovici, au fost premiaţi, alături de omul de afaceri Marian Băilă (noul patron al ziarului Viaţa Liberă), cu câte un hectar de teren intravilan. Cele trei hectare au fost cumpărate, în 1999, de fostul primar Eugen Durbacă, de la Romsilva, cu 5,9 miliarde lei din bani publici. Apoi au fost oferite lui Macovei, Lazarovici şi Băilă cu titlul de teren agricol, așa cum prevede legea. Cele trei hectare au fost vândute, mai apoi, lanţurilor de magazine Selgros şi Real. Câştigul s-a situat între 10 şi 20 milioane de euro. La acest cadou s-a mai adăugat o altă pleaşcă politică. Consiliul Local Galaţi, după un alt şir de ilegalităţi, i-a împroprietărit pe cei trei moguli de presă cu o clădire de patrimoniu, aflată pe strada Domnească, în 2004, la preţul ridicol de 600 milioane de lei vechi.

Cei trei formatori de opinie ai gălăţenilor înainte şi după Revoluţie, ziariştii Radu Macovei, Katia Nanu şi Grigore Lazarovici, au beneficiat și de indemnizaţa acordată în baza Legii 341 din 2004 (a revoluţionarilor), deşi erau milionari în euro. Timp de ani buni, deontologii Galaţiului au încasat lunar sume de peste 20 de milioane de lei vechi, cu toate că aveau venituri care depăşeau cu mult salariul mediu pe economie. Acum, casa de patrimoniu de pe Domnească a fost retrasă discret de ”mogulul” Băilă din patrimonial firmei care editează”cotidianul gălățenilor”.

S.Ț.