Nucleul dur al protestatarilor anti ”ciuma roșie” rezistă – gălățenii nu se manifestă din lașitate sau din interese meschineSub deviza ”Rezistăm-Galați!”, peste 100 de manifestanți au ignorat vremea câinoasă și au ieșit în stradă, miercuri seara (foto 1). Protestul vizează politicile corupte și de manipulare ale PSD, partid cunoscut mai mult, acum, cu numele de ”ciuma roșie”. Manifestanții, rămași cu mari sacrificii zece zile în stradă, își doresc, în continuarea protestului, o clasă politică necoruptă și preocupată de politici publice care să le facă viața mai bună. Faptul că, la Galați, partidul care administrează de 27 de ani zona pe care a adus-o în pragul colapsului este sancționat, din păcate, de prea puțini cetățeni, este urmarea unei stări apatice provenită din lașitate. Conștiința civică, aici, se manifestă în funcție de interese sau tace, din aceeași lașitate. Astfel s-a ajuns în situația ca politicul să distrugă economia, educația și cultura locale, domenii care făceau din orașul de la Dunăre unul dintre cele mai bogate și puternice din România. Orașul multicultural de ”aprigi negustori” a ajuns o feudă a ”ciumei roșii”. Perla economică a zonei, Sidex, a fost vândută în condiții umilitoare și acum este pe cale de a deveni o biată făbricuță. Pesediștii au făcut tot posibilul ca nimic să nu apară în loc, în plan economic. Asta, în timp ce firmele lor și ale acoliților sunt singurele care fac profit. De manual este evoluția Navrom SA, firma ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan.

Pe acest fond de nemulțumire aproape generală, mai puțin pensionarii și categorii de funcționari publici care au fost băgați în seamă de Guvernul Grindeanu, nu avem voci civice din mediul universitar sau preuniversitar, din mediul întreprinzătorilor mici și mijlocii, din cel cultural sau din sănătate care să se manifeste puternic public. Cu conștiința faptului că Galațiul este purtat de ”ciuma roșie” spre dezastru, categoriile socio-profesionale care au toate informațiile și motivele să se manifeste așteaptă să le rezolve alții problemele. Nu protestează din lașitate sau au interesul să prindă firimiturile din bărbile pesediștilor care dețin controlul. În aceste zile, când protestatarii au manifestat până la epuizare împotriva ”ciumei roșii”, vocea tăcută a nemulțumiților s-a manifestat, cel mult, printr-un claxon vesel apăsat cu moleșeala dată de căldura din mașina proprie.

Nici măcar pensionarii nu mai sunt ce au fost cu ani în urmă. Asociația de europensionari care a beneficiat, anii trecuți, de mici atenții de la toate partidele, nu a reușit să strângă mai mult de zece membri pentru protestul împotriva președintelui Iohannis (foto 2).

S.Ț.

                                     Nucleul dur al protestatarilor anti ”ciuma roșie” rezistă – gălățenii nu se manifestă din lașitate sau din interese meschine