Faptul că zeci de mii de gălățeni au fost ascultați, în perioada 2010-2016, a fost confirmat de conducerea Tribunalului Galați, în dorința de a mai atenua rezultatele studiului publicat de avocatul clujean Radu Chiriță (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2776-tribunalul-galati-a-dat-un-numar-record-national-de-aprobari-pentru-ascultari-telefonice.html).
Precizările Tribunalului Galați, transmise într-un comunicat de presă, prin care președintele Robert Florea (foto-dreapta) vrea să repare imaginea instituției, ne arată că situația este mult mai gravă față de cea reieșită din studiul avocatului clujean. Cu mândrie patriotică, șeful instanței, judecătorul Robert Florea, ne anunță că:”Astfel, în perioada 04.01.2010-31.12.2016, au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Galați 4.725 sesizări având ca obiect autorizarea interceptărilor sau înregistrărilor audio-video formulate în temeiul disp. art.91/1 și următoarele Cod de procedură penală, respectiv supraveghere tehnică, în temeiul art.139 Noul Cod de procedură penală, din care 2.494 au reprezentat cereri de prelungire a autorizațiilor deja emise, restul de 2.231 fiind cereri inițiale. Din totalul de 4.725, un număr de 87 de sesizări au fost respinse, 19 admise in parte, iar 2 au fost declinate în favoarea altor instanțe”.
Cu alte cuvinte, nu 3.000 de cereri au fost admise, după cum reieșea din răspunsul dat autorului studiului, ci 4.725-87-2=4.636. Asta ne arată că în perioada respectivă cel puțin 15.000 de gălățeni au fost ascultați telefonic sau ambiental. Cifra reală poate fi de ordinul zecilor de mii, pentru că cererile cuprind, în general, liste cu mai multe nume. Faptul că președintele Robert Florea încearcă să atenueze impactul cifrelor și să pună 2.494 de cereri în categoria ”prelungiri” este foarte grav. Asta înseamnă că instanța condusă de el a aprobat prelungirea timpului de urmărire a mii de oameni, în condițiile în care serviciile sau procurorii nu reușeau să descopere nimic în ascultările telefonice anterioare. Scuzele președintelui Tribunalului au scos la iveală și faptul că numărul mandatelor de ascultări telefonice eliberate de instanța sa a fost cu 50% mai mare decât cel reieșit din studiul inițial.
Dacă tot a făcut acest exercițiu de transparență, îi cerem președintelui Tribunalului Galați, în baza Legii 544/2001 privin liberul acces la informațiile de interes public, să facă publice următoarele date:
- Câte mandate au fost date în baza Legii siguranței naționale și câte în dosare de corupție?
- Câte dosare au fost finalizate pe baza acestor mandate de ascultare?
- Câți dintre cei ascultați au fost anunțați că au fost urmăriți, la încheierea mandatului?
Sorin Țiței