Fostul şef al pazei combinatului Constantin Ghimpu - condamnat fără probe la închisoare

   Constantin Ghimpu a primit trei ani de închisoare, cu suspendarea executării, pe motiv că ar fi fost complice, în 2004, la furtul a două rulouri de tablă din incinta ArcelorMittal. Anchetatorii nu au reuşit, nici până astăzi, să dovedească că acesta a participat în vreun fel la sustragerea bunurilor de pe platforma siderurgică.Fostul şef al unităţii ”doi şi un sfert”, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fost protagonistul celui mai lung proces de furt calificat din România. În cei peste şapte ani de judecată, s-au petrecut numeroase lucruri care nu au nicio legătură cu justiţia. Astfel, instanţele de judecată nu au reuşit să justifice legal arestarea preventivă a lui Ghimpu timp de 10 zile şi, nici până astăzi, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acest abuz.

 

   Tabla a dispărut fără urmă

   Anchetatorii şi judecătorii s-au umplut de ridicol, după ce au trimis în judecată şi finalmente au condamnat şase oameni pentru sustragerea a două rulouri de tablă, care, după comiterea aşa zisului furt, au dispărut fără urmă.În ciuda faptului că nu existau probe care să îl lege pe Constantin Ghimpu de comiterea furtului, Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe fostul şef al pazei combinatului, alături de Marian Constantin, Daniel Bejan, Marius Lăţcan, Georgiana Buchler (Mandek) şi Remus Pungan. Fiecare a primit câte doi ani şi şase luni de închisoare. Pedepsele au fost majorate de Tribunalul Galați, la trei ani de închisoare, iar vineri, 21 octombrie, Curtea de Apel Galaţi a menţinut condamnările.

 

   Unul dintre inculpaţi a fost achitat

   Constantin Ghimpu a fost acuzat că a sustras casetele video pe care era înregistrată ieşirea din combinat a unui autocamion cu rulourile de tablă şi că a şters secvenţele incriminatoare, dar Parchetul nu a putut aduce martori sau alte probe care să dovedească aceste lucruri.Cu toate că nu există probe care să dovedească măcar o neglijenţă în serviciu, în cazul lui Constantin Ghimpu, judecătorii au mai hotărât ca fostul şef al pazei combinatului să plătească, alături de ceilalţi inculpaţi, şi de firma WBC Bucureşti, contravaloarea tablei furate de la ArcelorMittal, ce se ridică la 86.000 de lei. Instanţa de judecată l-a achitat, în schimb, pe Eugen Ciobotaru, patronul firmei Eurocad, suspectat de complicitate la furtul rulourilor de tablă de pe platforma siderurgică.

   Silvia Cernov