Gunoierul șef al Galațiului se agață penibil de Declarația de la Paris ca să pară ecologistFostul director al regiei de gunoaie a Galațiului - Ecosal, actualul primar Ionuț Pucheanu, este înnebunit să dea o lovitură de imagine care să-i mai îndrepte figura publică șifonată. Așa că, după ce l-a văzut pe noul președinte american Joe Biden că reintroduce SUA în Acordul de la Paris, Ionuț Pucheanu și-a zis în barbă că nu-i mai prejos ca octogenarul de peste ocean. Bine, ideea i-a fost dată de cineva din jurul său, că primarul era mult prea ocupat cu mărire impozitelor ca să afle că există o Declarație de la Paris. Așa a apărut un comunicat însoțit de două fotografii în stil Biden care pun în operă lovitura de imagine ecologistă a gunoierului șef al Galațiului: ”Municipiul Galați se alătură începând de astăzi celor peste 500 de orașe din întreaga lume care și-au asumat angajamentul de a acționa pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la limitarea schimbărilor climatic”, ne anunță comunicatul menționat.

Gunoierul șef al Galațiului se agață penibil de Declarația de la Paris ca să pară ecologistFrumos punctat din stiloul de edil-șef, dar, în primii patru ani de mandat al primarului Ionuț Pucheanu, Galațiul n-a făcut progrese în colectarea selectivă a gunoiului. Ne așteptam ca măcar la gunoaie să se priceapă primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. Asta, pentru că a fost ales în fruntea urbei de la Dunăre din poziția de director al Ecosal, firma municipalității care deține monopolul colectării gunoiului la Galați. Dovada că nu are capacitatea să rezolve problema gunoaielor din oraș este faptul că Galațiul nu are o activitate de colectare selectivă a deșeurilor menajere, deși există o lege care obligă cetățenii și firmele de salubritate să o facă. Incapacitatea administrației pesediste privind gestionarea gunoaielor este evidentă. La această situație periculoasă pentru sănătatea gălățenilor s-a ajuns din cauza sărăcirii populației gestionată de administrația locală PSD, cea care încurajează jefuirea containerelor pentru colectare selectivă și o vede ca pe o formă de protecție socială a persoanelor foarte sărace. Cu alte cuvinte, în marea lor înțelepciune, liderii locali ai PSD tolerează și chiar încurajează ”întreprinzătorii” care aleg cele mai profitabile deșeuri pe care le valorifică, apoi, la centrele de colectare. Asta, în pofida faptului că legea menționează clar: ”Unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de deţinător legal al deşeurilor depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială, iar preluarea lor de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi constituie furt şi se sancţionează potrivit legii”.

În condițiile în care colectarea gunoaielor în Galați este la nivelul secolului XIX, asta cu semnarea Declarației de la Paris este o glumă proastă sau, mai curând, o maimuțăreală inspirată de reintroducerea SUA în Acordul de la Paris de către președintele Joe Biden.

S.Ț.