Corupție și contrabandă, cuvinte de ordine în 2011 la Galați

   Anul 2011 a fost unul încărcat de evenimente la Galați, când vine vorba de fărădelegi. Nu a fost lună lăsată de la Dumnezeu să nu se întâmple o grozăvie. Au fost jafuri armate, răfuieli între clanuri, reglări de conturi, crime sau accidente teribile. Sarea și piperul anului infracțional 2011 au fost însă corupția și contrabanda. Polițiști, arhitecți șefi, directori de instituții cu prestigiu au luat șpagă pe rupte, iar contrabanda cu țigări a atins apogeul. În multe cazuri, polițiștii s-au transformat din apărători ai legii în infractori de drept comun. În concluzie, 2011 a fost un an infracțional plin cu de toate, în care infractorii s-au distrat pe cinste, iar oamenii legii nu au avut timp să se plictisească.

 

   IANUARIE
   Anul 2011 a început în forță cu un jaf armat la sucursala din Galați a Superbingo Metropolis. Trei bărbați mascați și înarmați au pătruns în forță în agenția de la ”Două babe”, i-au amenințat pe angajați cu un pistol și o șurubelniță și au dispărut cu banii proveniți din încasările săptămânii, în jur de 40.000 de lei. Jaful a durat mai puțin de un minut și a fost surprins de camerele de supraveghere din incinta agenției Superbingo Metropolis. Autorii atacului armat nu au fost găsiți nici până în ziua de astăzi.

 

   FEBRUARIE
   Captură record de muniție și componente pentru proiectile de artilerie în Vama Galați-Giurgiulești. Autoritățile de frontieră au pus sechestru pe două TIR-uri pline ochi cu 38.650 de kilograme de muniție dezasamblată, plus tuburi și capse pentru detonarea muniției. Componentele,, produse în Ucraina, aveau ca destinație o fabrică de armament din Bulgaria. Șoferii celor două TIR-uri au fost acuzați de contrabandă cu armament și muniție.

 

   MARTIE
   A fost arestat ajutorul șefului de post de la Corod. Agentul de poliție Ionuț Grecu, a cerut mită 700 de lei de la un șofer, pentru a nu-l amenda fiindcă avea inspecția tehnică periodică expirată. Cum amenda este destul de consistentă în astfel de cazuri, ajutorul șefului de post de la Corod s-a înțeles cu șoferul contravenient să îi dea jumătate din cuantumul sancțiunii prevăzute de lege ca să-l ierte. Înainte de a-i da banii polițistului, printr-un interpus, șoferul a făcut un denunț la Direcția Generală Anticorupție.

 

   APRILIE
   A fost reținut arhitectul șef din Primăria Galați, Ion Banaș, acuzat de DNA de luare de mită și trafic de influență. Banaș a fost ridicat de oamenii legii chiar din sediul Primăriei, la scurt timp după ce primise mită 5.800 de lei, de la un om de afaceri, care avea nevoie de o autorizație de contrucție și un aviz de urbanism. Banii reprezentau o primă tranșă din suma cerută de arhitectul șef, 3.000 de euro, au precizat procurorii DNA în actul de acuzare.

 

   MAI
   S-a prăbușit, la Scânteiești, în județul Galați, un deltaplan ușor. Pilotul a murit strivit pe câmp, lângă Poligonul Militar de la Mălina. Era din Republica Moldova și avea brevet de zbor pentru aparate ușoare. Ancheta ulterioară a scos la iveală faptul că pilotul făcea contrabandă cu țigări peste Prut. La locul în care acesta s-a prăbușit a fost descoperită o cantitate importantă de țigări cu timbru de Republica Moldova.

 

   IUNIE
   A fost arestat șeful Direcției Sanitar-Veterinare Galați, Viorel Gheorghiță, sub acuzațiile de dare și luare de mită, șantaj și abuz în serviciu. Procurorii DNA susțin că șeful DSV proteja afacerile necurate ale omului de afaceri Neculai Dumitru, proprietarul lanțului de magazine alimentare și abatorului ALBO. În plus, Gheorghiță își obliga și subordonații să închisă ochii la fărădelegile de la ALBO, sub amenințarea că îi dă afară din serviciu. Șeful DSV își proteja scaunul, mituind funcționarii cu funcții de conducere din Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, se arată în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale. Odată cu șeful DSV a fost reținut și patronul de la ALBO, Neculai Dumitru, sub acuzațiile de dare de mită, instigare la abuz în serviciu și falsificare de produse alimentare. Instanța a decis să-i închisă temporar magazinele. Tot în luna iunie 2011, DIICOT Galați a destructurat o gruparea infracțională specializată pe contrabandă cu motorină. Valoarea prejudiciului produs bugetului de stat a fost estimată la peste 7 milioane de euro. Printre contrabandiști se numără foști ofițeri SRI, precum și cetețeni din Ucraina, Republica Moldova și Serbia.

 

   IULIE
   Curtea de Apel din Galați i-a făcut o bucurie primarului Craiovei, Antonie Solomon, judecat pentru fapte de corupție. Magistrații instanței gălățene i-au permis edilului să se întoarcă în fruntea Primăriei din Bănie, la mai bine de un an după ce a fost arestat și suspendat din funcția de primar. Procesul în care Antonie Solomon este cercetat pentru luare de mită este în curs de judecată la Tribunalul Galați, instanță la care a fost strămutat la solicitarea inculpatului.

 

   AUGUST
   A fost arestat șeful Serviciului Contestații, din cadrul Direcției de Finanțe Galați, Dumitru Mirică. Procurorii DNA l-au prins în flagrant în timp ce primea 1.000 de euro de la patronul unei case de amanet din Galați, pentru a-i admite o contestație la un proces-verbal de amendă întocmit de inspectorii Fiscului. Pe lângă bani, Dumitru Mirică a cerut și un set de bijuterii din aur, pe care fiica sa trebuia să și le aleagă ulterior.  Și tot în august 2011, mai mult de 200 de rromi din satul Podoleni, în Barcea, s-au luat la bătaie în stradă din cauza unor conflicte mai vechi dintre două clanuri rivale. Patru persoane au fost rănite și duse la spital cu leziuni grave. Poliția a reținut șapte suspecți din ambele tabere, considerați a fi principalii instigatori la sângeroasele ciocniri de stradă.

 

   SEPTEMBRIE
   A fost arestat un polițist de frontieră din Galați, acuzat că făcea parte dintr-o grupare infracțională organizată specializată pe contrabanda cu țigări. Procurorii DIICOT au stabilit că polițistul de frontieră le asigura protecția contrabandiștilor, atunci când era în tură, la vamă. Pe timpul serviciului său, microbuze burdușite cu țigări intrau în România fără probleme. Țigările alimentau piața neagră din Galați și din județele învecinate. Odată cu polițistul de frontieră au fost arestate alte trei persoane acuzate de contrabandă cu țigări și aderare la grup de crimă organizată.

 

   OCTOMBRIE
   Un polițist criminalist de la Inspectoratul de Poliție al județului Galați a produs un teribil accident de circulație pe strada Domnească, la câțiva pași de Poliția Rutieră. Agentul de poliție s-a urcat beat la volan, a pierdut controlul mașinii, s-a răsturnat cu autovehiculul și a intrat în gardul unei case. În urma accidentului, a fost rănit grav un alt polițist de la  Secția 5, care se afla pe bancheta din dreapta șoferului. Polițistul de la Criminalistică vinovat de producerea accidentului este cercetat penal.

 

   NOIEMBRIE
   Au apărut noi suspiciuni de corupție și fraternizare cu infractorul la Poliția de Frontieră din Galați, după ce Poliția Economică a interceptat, în zona Berești, mai multe transporturi clandestine de țigări de contrabandă. Peste 425.000 de pachete de țigări cu timbru de Republica Moldova au fost găsite, de ofițerii Poliției Galați, într-un tractor cu remorcă și două microbuze, abandonate prin pădurile din nordul județului. Ancheta a stabilit că țigările au intrat în țară prin apropierea Vămii Oancea, cu largul concurs al șefului de tură de la Poliția de Frontieră. Investigațiile au stabilit că ofițerul, fost consul în Republica Moldova, a ordonat mutarea camerelor de supraveghere a graniței, pentru a facilita contrabandiștilor introducerea în țară a țigărilor. Ofițerul este anchetat disciplinar și riscă să fie dat afară din poliție.

 

   DECEMBRIE
   Contrabanda cu țigări a atins apogeul la Galați. A fost descoperită o fabrică ilegală de țigări lângă unul dintre cele mai cunoscute complexuri de agrement din Galați, situat la Tirighina. De altfel, proprietarul acestuia, Eugen Ciobotaru se află și el printre persoanele areatate în lipsă pentru contrabandă, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat. Printre membrii rețelei de contrabandiști se numără și șase cetățeni bulgari, care se ocupau efectiv la fabricarea țigărilor. Aceștia erau sechestrați din luna iunie în hala de producție, nu aveau voie să iasă de acolo și erau hrăniți o dată pe zi, fiind obligați să muncească non-stop. În urma descinderilor și perchezițiilor făcute în acest caz, anchetatorii au consfiscat aproape 700.000 de pachete de țigări, peste 110.000 de țigarete neambalate, mai mult de cinci tone de tutun vrac, aproximativ jumătate de milion de timbre falsificate cu însemne de Ucraina, zeci de mii de pachete de țigări și baxuri goale, sute de mii de filtre pentru țigări, utilaje de producție, autovehicule, telefoane mobile, aparatură IT și o tiparniță cu care se făceau timbrele pentru țigările de contrabandă. Prejudiciul calculat până acum depășește un milion și jumătate de euro.
   Emanuela Turcu