Deputatul Boldea este cercetat de DIICOT în postura de cap al unui grup infracţional organizat

   Mihail Boldea a dat astăzi cu subsemnatul la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Galaţi, pentru mai multe megaescrocherii comise în ultimele luni, ce vizau imobile situate în zone centrale ale Galaţiului, printre acestea numărându-se şi sediul PSD, de pe strada Domnească. Alături de deputatul UNPR mai este anchetată avocata Mihaela Bolboceanu, Elena Petrea, secretară la biroul de avocatură al lui Boldea, dar şi fostul subprefect Aura Luchiniuc, membru al Curţii de Arbitraj Galaţi. Grupul infracţional numără, în total, 22 de persoane şi se specializase pe înşelăciuni şi falsuri în înscrisuri oficiale. Procurorii DIICOT au efectuat verificări şi la Baroul Galaţi, unde au făcut comparaţii între ştampila instituţiei şi mai multe ştampile falsificate, folosite pentru punerea în practică a escrocheriilor.

 

   Tranzacţii cu imobile confiscate

   Membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale Galaţiului, aflate în proprietatea Consiliului Local sau a unor persoane fizice, o parte dintre acestea fiind indisponibilizate, în vederea confiscării speciale, în diverse procese penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. Escrocii nu au ezitat să falsifice hotărâri judecătoreşti, dar s-au folosit şi de alte decizii luate de instanţe în baza unor acte false, fiind vorba de hotărâri arbitrale, pronunţate în fals. Pasul următor era vânzarea imobilelor obţinute ilegal către diverse persoane, cumpărători de bună credinţă, “afacere” care le aducea profituri importante escrocilor. Conform unei estimări preliminare a DIICOT Galaţi, prejudiciul depăşeşte un milion de euro, după ce membrii grupării infracţionale au reuşit să vândă nouă imobile folosindu-se de tot soiul de falsuri.

 

    Înşelăciune, fals şi uz de fals

   În cursul de zilei de vineri DIICOT Galaţi a efectuat 14 percheziţii domiciliare în Galaţi, în vederea identificării şi ridicării de probe, cu ajutorul cărora să îi trimită după gratii pe membrii grupării. Procurorii au aflat că o parte dintre escroci a încercat să obţină aproximativ 5 milioane lei, prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, după ce s-a descoperit un contract de prestări servicii falsificat şi un bilet la ordin completat în fals. Deputatul Mihail Boldea a refuzat să facă declaraţii pe marginea acuzaţiilor de tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals şi uz de fals, după ce joi susţinea că nu ştie nimic de această poveste cu ramificaţii adânci în justiţia şi administraţia gălăţeană.

    Valentin Trufaşu