„Stelele ştiinţei” au fost premiate la Galaţi

   Peste 306 de elevi provenind de la 31 de unităţi de învăţământ din Galaţi, Bucureşti, Argeş, Constanţa, Prahova şi Vrancea, precum şi alţi 31 de elevi din Bulgaria, Serbia şi Turcia au participat, cu 149 de lucrări şi experimente, la Concursul Internaţional “Stelele Ştiinţei”, care a avut loc sâmbătă, 20 aprilie, la Şcoala Gimnazială nr. 28 din municipiul Galaţi. Competiţia, desfăşurată sub sloganul “Be a Science Geek! Be Cool!” şi ajunsă la a doua ediţie, a fost structurată pe 5 secţiuni: “Descopăr, deci exist”– lucrări de cercetare ştiinţifică realizate de elevi pe teme interdisciplinare; Experimente interdisciplinare în abordări moderne utilizate în studiul ştiinţelor naturale – pentru clasele VI-VIII; Experimente interdisciplinare în abordări moderne utilizate în studiul ştiinţelor naturale – pentru clasele IX-XII; „Micul cercetător” – secţiune destinată elevilor claselor I-V; Expoziţie de desene şi fotografii pe tema “știința dintr-o picătură de apă”. Juriul internaţional, alcătuit din profesori, a acordat 50 de premii şi menţiuni la toate cele cinci secţiuni ale concursului, după îndelungi deliberări. De remarcat entuziasmul şi bucuria pe care au dovedit-o toţi concurenţii.

   Concursul Internaţional “Stelele Ştiinţei” a avut şi o componentă adresată cadrelor didactice de matematică, fizică, chimie şi biologie. Peste 130 de profesori de ştiinţe au participat, vineri, 19 aprilie, la Conferinţa I-BEST (Inquery-Based Education in Science and Technology) şi la Seminarul “Abordări experimentale în matematică şi ştiinţe”, conduse de 12 lectori din Europa şi având drept scop încurajarea cercetării ştiinţifice în şcoli și promovarea bunelor practici în predarea ştiinţelor în şcolile din România. Acţiunile s-au desfăşurat la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi la Şcoala Gimnazială nr. 28.

   Seria de evenimente desfăşurate sub sigla “Stelele Ştiinţei” a inclus şi o demonstraţie cu roboţi a elevilor de la Robotics Club Galaţi şi a beneficiat de o promovare realizată de membrii Clubului de Jurnalism al Colegiului Naţional “Alexandru Ioan Cuza”, sub îndrumarea Centrului pentru Jurnalism Independent.

Concursul Internațional “Stelele Științei” a fost organizat de Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” şi Şcoala Gimnazială nr. 28 din Galaţi, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei prin Center for Science Education and Training și Inspectoratul Școlar Județean Galați. Competiţia a fost finanţată de Primăria Municipiului Galaţi.

   L.C.