Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie alocă 150.000 lei pentru  cercetarea din România

   Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie anunţă în mediul academic şi medical gălăţean începerea perioadei de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a treia ediţie a burselor de cercetare pe care le pune la dispoziţia pasionaţilor în domeniu din România. Ca şi în cazul ediţiilor precedente, fondurile sunt destinate finanţării proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sănătăţii. Perioada de depunere a lucrărilor este 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, urmând ca proiectele câştigătoare să fie anunţate la finalul lunii februarie 2014.

   Debutul celei de-a treia ediţii de acordare a burselor urmează lansării primului studiu de cercetare romanesc din domeniu, realizat de către Monica Diana Bercea, câştigătoarea primei ediţii a burselor. Cu ajutorul fondurilor acordate de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie şi apelând la tehnologie de ultima generaţie, cercetătoarea a identificat efectele pozitive ale consumului moderat de bere asupra memoriei şi nivelului de atenţie.

   Şi în această toamnă, demersul Centrului de Studii se adresează cercetătorilor din înteaga ţară. Astfel, caravana Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie se va îndrepta către trei oraşe universitare de anvergură - Iaşi, Cluj şi Galaţi - pentru a discuta direct cu pasionaţii de cercetare.

   “Anul acesta am avut bucuria de a face publice rezultatele primului studiu derulat în România, chiar de către cercetători români, privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Proiectul de cercetare a fost câştigător al primei ediţii a burselor noastre şi credem că ne-a oferit posibilitea de a aduce în atenţia publicului larg şi a comunităţii medicale informaţii valoroase legate de consumul moderat de bere. Acum aşteptăm cu nerăbdare şi rezultatele proiectului câştigător al celei de-a doua ediţii, cu speranţa că vom reuşi să completăm cu date relevante cercetarile desfăşurate în întreaga lume pe tema berii. Între timp, însă, avem bucuria să anunţăm startul unei noi perioade în care pasionaţii de cercetare de la noi din ţară îşi pot trimite proiectele pe adresa Centrului nostru. Aşa că vreau să le urez succes şi putere de muncă tuturor celor care vor aplica ediţia aceasta”, declară Dr. Corina Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

   Perioada de depunere a aplicaţiilor pentru obţinerea burselor este 01.11.2013 - 31.01.2014, iar evaluarea proiectelor se va face până la finalul lunii februarie 2014. Mai multe detalii legate de criteriile de eligibilitate, dar şi de modalităţile de înscriere pot fi consultate pe site-ul oficial al Centrului de Bere, Sănătate şi Nutriţie - www.beresanatatenutritie.ro. Proiectele se vor depune în variantă electronică, pe e-mail, la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Comitetul de evaluare este alcătuit din specialişti care aparţin domeniilor: tehologii alimentare, nutriţie, medicină, cercetare.

   Bursele de cercetare oferite de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie le sunt adresate studenţilor în an terminal la orice specializare de natură ştiinţifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiţie fiind ca aceştia să aparţină unor centre de învăţamânt superior sau centre de cercetare din România. Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul patru. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific.

   Iniţiativa înfiinţării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie aparţine unor reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare de la noi din ţară. Membrii fondatori sunt: Dr. Corina Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului, Dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar General, şi Dr. Mihaela Begea, Doctor în Ştiinţe Inginereşti. Proiectul a fost lansat oficial în luna martie 2012 şi are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg.