De pe malul Dunării pe cel al Tamisei – studii în străinătate

   Opțiunea studiilor în străinătate a devenit în ultimii ani din ce în ce mai populară în rândul tinerilor din Romania. În fiecare an, sute de elevi aleg să plece la studii în țări ca Marea Britanie, Olanda sau Danemarca în căutarea unei baze pentru a-și forma  o carieră de succes. Fie că vorbim  de  accesibilitatea programelor de studiu sau de de prestigiul de care se bucură universitățile străine – alegerea de a pleca de acasa la facultate peste granițe  este pasul pe care orice tânăr ambițios din România îl poate face.

   În fiecare an de pe băncile liceului  „G.M. Murgoci din Braila”, cunoscut deja ca o fiind o pepinieră de minții strălucite, mulți tineri aleg să-și continue  studiile în străinatate.  Marea Britanie rămâne destinația preferată a tinerilor din Braila, atât datorită limbii engleze cât și  a popularității de care se bucură universitățile britanice. 

Este și cazul Ralucăi Gaină, absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, care, la doar 18 ani, ales să  ia viața în piept și să urmeze o facultate pe care mulți o pot considera ieșită din comun pentru o fată - Computer Games în cadrul University of Essex din Marea Britanie.  Din Brăila în Anglia a ales să plece și Bogdan  Stanciu, absolvent al aceluiași liceu, care acum  studiază arhitectură la University of Manchester.

   Despre  varietatea  programelor de licență și master pe care le oferă universitățile străinătate, condițiile de admitere sau  țările unde pot aplica, tinerii pot afla la  RIUF, cel mai mare târg internațional de universițăți  din România, pe 15 -16 martie la București.

 

   Facultatea în străinătate  - mai puține  teme , mai mult lucru în echipă!

   O partea din ea a vrut mereu să traiască în Anglia, așa că Raluca a ales la sfârsitul clasei a 12-a să urmeza facultatea  în Marea Britanie . ”Am  vrut o viaţă mai bună, un viitor mai frumos şi experienţe unice pe care le poţi câştigă uşor studiind în străinătate. Nu îmi regret decizia nici în cele mai grele momente.” povestește tanara. 

   În cazul lui Bogdan, alegerea de a studia în străinătate a fost influențată de profilul bilingv pe care l-a urmat în liceu.  „Când dedici un timp îndelungat studiului unei limbi şi al unei anumite culturi, ajungi să-ţi doreşti să o <<experimentezi>> cu adevărat “ spune tanarul. Un alt motiv  a fost certificarea internațională, dar și posibilitățile de dezvoltare pe care le oferă  un program de studiu în strainătate . “Dacă facultăţile din UK nu ar fi fost într-atât de recunoscute şi nu mi-ar fi oferit o mai mare deschidere, probabil aş fi abandonat ideea”, spune Bogdan.

   Odată ajunși  în Anglia  cei doi tineri au avut surpriza să descopere un sistem de învățământ total  diferit de cel cu care erau obișnuiti în România. “Ai mai multă libertate. În general sunt mai puţine ore de curs decât în România, dar asta nu înseamnă că şi volumul de muncă e mult diferit.  Nimeni nu o să îţi zică ceva dacă ai preferat să pierzi timpul, dar la sfârşitul anului notele sunt direct proporţionale cu efortul” , spune Bogdan.

   Acelasi lucru îl confirmă și Raluca care povestește că : „Sistemul de învăţământ de aici oferă mult mai multă liberate studentului şi totodată mai multă responsabilitate. Este datoria ta să cauţi informaţiile de care ai nevoie, profesorii oferă doar o bază în cele două ore de cursuri, uneori şi două de laborator, de care dispun în fiecare săptămână. Nu eşti obligat nici să fii prezent la ore, deşi universitatea te caută dacă te dai dispărut complet. Numărul de ore petrecut în campus depinde .Am în medie 4 ore pe zi, cu vinerea liberă, şi multe ore pauze între ele. Temele pentru acasă sunt rare, iar examenele valorează peste 50% în majoritatea cazurilor din nota finală”.

   De cele mai multe ori , studiile în străinătate,  aduc în discuție  clișeul costurilor foarte mari. Cei doi tineri povestesc însă,  că dacă ești descurcăreț si isteț poți obține venituri.

”Anul trecut am câştigat 250 lire pentru performanţă, terminând anul cu una dintre cele mai mari 4 medii pe departament. Altfel, bani obţin din diferite experimente care au nevoie de numeroşi voluntari, unele dintre ele plătind extrem de bine; de exemplu, am câştigat 22 de lire în 25 de minute petrecute rulând un joc pe calculator bazat pe probabilităţi” , spune Raluca.

 

   Sunt nenumărate motive pentru a învaţă în străinătate

   Deși mărturisesc că adaptarea nu a fost ușoară, tinerii îi încurajează pe actualii elevi de liceu să creadă în șansa lor. Pe langa curaj,  Bogdan mai spune că :“atunci când vine vorba de aplicat în străinătate, unul din cele mai importante lucruri este să identifici ceva ce te diferenţiază de ceilalţi şi să demonstrezi că faci ceva cu timpul tău liber.Sfatul meu ar fi să-şi aleagă o facultate cât mai bună, în special pe domeniul ales de ei, să se intereseze şi chiar să-şi dorească să meargă acolo.  Eu cred caar fi bine sa  mediteze un pic asupra propriei persoane şi ce carieră i-ar face fericiţi pe ei, nu pe cei din jur.”

 

   Și tu poți să pleci de acasă la studii în străinătate!

   Pasul spre o facultate în străinătate nu e unul ușor de făcut. Tocmai de aceea mii de tineri vin anual la RIUF să se informeze. Despre programele de studiu , condițiile de admitere  sau poveștile tinerilor care au să plece la studii peste granițe,  pot afla și tinerii la RIUF - Romanian International University Fair - pe 15-16 martie, la Sala Palatului, în București.

   RIUF este cel mai mare târg de universități din Europa de Est și adună în fiecare an peste 100 de reprezentanți ai universitaților din străinătate.

Participarea la eveniment se face în baza înscrierii pe site-ul  www.riuf.ro.

  RIUF  - eveniment organizat de Educativa - grup de companii private și organizații non-guvernamentale ce dezvoltă și promovează împreună proiecte și servicii ce oferă tinerilor oportunități de dezvoltare personală și profesională.

   Andra Samoila