Problemele identificate de liceenii gălățeni în comunitățile lor: drumuri în stare proastă, gunoi pe domeniul public, câini comunitari, clădiri în paraginăÎn perioada iunie-iulie 2017, Asociația Semper Musica filiala Tecuci a realizat o cercetare legată de disponibilitatea implicării în comunitate a liceenilor din județul Galați și problemele acestora din liceele în care învață. Cercetarea a fost sprijinită de Consiliul Județean al Elevilor Galați. În urma centralizării datelor din cadrul chestionarelor online completate de 1.803 liceeni (15-19 ani) din județ au reieșit următoarele rezultate: 44,7% dintre elevii chestionați nu știu sau nu au citit noul statut al elevului; 34,4% dintre răspunsuri menționează că elevii sunt în continuare sancționați pentru nepurtarea uniformei deși aceasta nu mai este obligatorie; -

La nivel de probleme ale comunităților lor: 47,6% au menționat drumurile în stare proastă din localitățile în care trăiesc, 43% - deșeurile aruncate pe domeniul public de către cetățeni, 41% - câinii comunitari, iar aproape 39% clădirile în paragină; - Elevii și-au direcționat 53% dintre răspunsuri către disponibilitatea de a se implica în organizarea de colecte de jucării sau rechizite pentru copiii cu probleme economice, în timp ce 46,9% dintre răspunsuri au mers și în direcția implicării tinerilor în acțiuni de plantare.

La nivel de educație, 40% dintre răspunsuri s-au orientat către implicarea elevilor în organizarea de sesiuni de prevenire HIV/SIDA, dar și ateliere/cursuri de engleză/informatică pentru copii (38% dintre răspunsuri). Cât despre implicarea tinerilor în viața publică, 42% dintre răspunsuri au menționat faptul că tinerii s-ar implica în acțiuni de promovare a voluntariatului în comunitate și a educației civice nonformală în rândul tinerilor (39%) Elevii chestionați și-au ales și grupurile de persoane pe care ar dori să le ajute cu timpul, energia și creativitatea lor, acestea fiind: copiii cu dizabilități (51%), copiii cu probleme economice (47,5%), copiii din centre de plasament (45,3%), vârstnicii (42,4%). 63% dintre respondenți nu erau implicați la momentul cercetării în vreun stagiu de voluntariat. Cei care totuși erau implicați în acțiuni de voluntariat, participau la stagii de voluntariat organizate de propriile licee, însă fără contracte de voluntariat.