Amant dublu - thrillerul erotic în regia lui François Ozon, în cinematografeIntens și tulburător, Amant dublu / L’Amant double este cel mai recent film al regizorului François Ozon, cu Jérémie Renier, Marine Vacth și Jacqueline Bisset în distribuție. Selectat în Competiția oficială a Festivalului de film de la Cannes de anul acesta, Amant dublu intră în cinematografele din România în 10 noiembrie, distribuit de Independența Film. Amant dublu a fost prezentat și în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest 2017.

François Ozon: „Flirtez cu lumea imaginară a personajului“ 
Chloé, o tânără fragilă, se îndragostește de psihanalistul său, Paul. După câteva luni, cei doi se mută împreună. Curând Chloé descoperă că iubitul ei îi ascunde voit o parte a identității lui.
La granița dintre iubire și hărțuire, sex și nevroză, Amant dublu este o călătorie erotică spre partea întunecată a minții. Cine este de fapt amantul ei? Doar un vis, o dorință ascunsă sau o dublură malefică?
„Intensitatea subiectivă a primelor 10 minute curge în tot restul filmului. O urmărim pe Chloé într-un mod linear, creând o tensiune a poveștii, folosind elemente de suspans, în timp ce rămânem ancorați într-o realitate schimbătoare, cu momente de derapaje mentale sau fantasmatice. Asta mi-a permis să deviez de la o zonă pur realistă și să flirtez cu lumea imaginară a personajului. Pericolele exterioare și amenințările pe care le percepe Chloé scot la suprafață tumultul său interior. Mi-a plăcut idea asta“, spune Ozon.

Regizorul lucrase anterior cu Marine Vacth, interpreta lui Chloé, la Jeune & Jolie. La vremea aceea nu se gândise la ea și pentru personajul feminin din Amant dublu. Era prea tânără. Între timp, actrița s-a maturizat, are un copil, a devenit femeie, spune Ozon. „Aici, Marine este o actriță completă, crează cu adevărat un personaj. Secretul este în mintea ei, ea caută cheia să îl elibereze, iar noi suntem exact acolo, cu ea, în această călătorie. Intrăm în mintea ei, în fanteziile ei, în stomacul ei“, spune François Ozon.
Ozon: „Între Marine și Jérémie era o chimie erotică reală“

Cât despre Jérémie Renier, regizorul spune că, înainte de a începe lucrul la Amant dublu, în mintea lui, Jérémie era încă tânărul pe care îl întâlnise în 1998, la filmările pentru Criminal Lovers (1999), acesta fiind primul film în care îl distribuise pe Renier. A urmat Potiche (2010). „Nu eram convins să merg cu el la screen tests. Credeam că nu are încă maturitatea neceseară pentru ce va avea de jucat, însă am fost plăcut surprins să descopăr că în acești ani dobândise forță, virilitate“, povestește Ozon. “Iar când a jucat câteva secvențe de test cu Marine, era acolo o adevărată chimie erotică între ei“.