Dottore Mihai Tudose manipulează în privința manualelor școlare – conform Factual, primul site de fact-checking”Mai departe, aţi vorbit despre haosul în educaţie. Vă reamintesc că acesta este primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat de pe fiţuici, ca pe vremea dumneavoastră”. Mihai Tudose - prim-ministru

Sursa afirmației: Privesc.eu

Context

După citirea moţiunii de cenzură în plenul Parlamentului, Mihai Tudose a luat cuvântul, comentând anumite afirmaţii din textul moţiunii, printre care şi cea legată de situaţia manualelor: ”Mai departe, aţi vorbit despre haosul în educaţie. Vă reamintesc că acesta este primul an din mulţi ultimi ani când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat de pe fiţuici, ca pe vremea dumneavoastră”.

Ce verificăm?

Dacă manualele şcolare au fost disponibile de la începutul anului şcolar.
Verificare

Trebuie precizat că, cel puţin în cazul elevilor de clasa a V-a, nu s-a discutat despre manuale şcolare la începutul anului, ci despre un compendiu care să ţină loc de manuale în primele două luni ale anului şcolar. La această situaţie s-a ajuns ca urmare a problemelor cu licitaţiile pentru manuale. Astfel, manualele propriu-zise nu aveau cum să fie la timp.

Mai mult, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că data de livrare pentru manualele de clasa a V-a este 17 noiembrie, cu precizarea că există edituri care nu au onorat acest termen. Liviu Pop precizează şi că “Vestea bună e că de anul viitor toți copiii vor avea toate manualele la începutul anului școlar pe băncile școlii, iar în același timp toți părinții, elevii și profesorii vor decide ce manuale au nevoie”.

Concluzie

Afirmația premierului Mihai Tudose este falsă – în 2017 nu au fost disponibile toate manualele la începutul anului școlar.