Juliette Binoche și Gérard Depardieu în Lumina dinăuntru / Un beau soleil intérieur - o altfel de comedie romanticăCel mai recent film semnat Claire Denis, Lumina dinăuntru  / Un beau soleil intérieur, cu Juliette Binoche și Gérard Depardieu, o altfel de comedie romantică, are premiera în cinematografele românești vinerea aceasta, 23 februarie, distribuit de Independența Film. Premiera internațională a fost la Cannes, anul trecut, în cadrul Quinzaine des Réalisateurs.

Filmul este o șarmantă poveste despre dragoste. Isabelle, personajul lui Juliette Binoche, o minunată artistă pariziancă, mamă divorțată, caută iubirea. „Iubirea adevărată“, spunea. „De la început am avut în minte o imagine clară a personajului Isabelle“, povestește regizoarea Claire Denis depre Isabelle. 

„Brunetă, foarte feminină, cu cizme înalte - o expresie a dorinței care există în ea. Îi intuim coapsele între fusta scurtă și partea de sus a cizmelor. Poartă o tunsoare bob, ca femeile războinice Mystic - acele stencils monocrome pe care le vedeai desenate pe străzi în anii '80. Am avut în minte și personajele Crepax: cu părul scurt, închis la culoare, și o puternică aură erotică. O femeie fără tabuuri, nici nimfomană, nici prostituată.

”Isabelle știe, de asemenea, că în căutarea dragostei adevărate ai și momente în care plângi“, adaugă Claire Denis. „M-am săturat de personaje de film care sunt invariabil eroice. Nu poți fi mereu așa. Isabelle nici măcar nu se mai străduiește să fie astfel. Este o femeie care vede distanța dintre ceea ce ea caută într-un bărbat și ceea ce poate găsi”.

Acest decalaj se înrăutățește din ce în ce mai mult pe parcursul diferitelor sale întâlniri, "fragmentele" ei. Isabelle nu este însă o versiune feminină a lui Don Juan: o seducătoare depresivă, pradă unei dependențe care să o omoare încet. Ea este mai mult o Casanova, o hedonistă, dar pentru că este femeie, rămâne discretă“, spune regizoarea despre cum a imaginat-o pe seducătoarea Isabelle.