Câștigătorul Premiul Juriului la Cannes 2017 Loveless, noul film al lui Andrey Zvyagintsev – în cinematografeDupă Leviathan, regizorul rus Andrey Zvyagintsev revine cu un portret acid al Rusiei de azi: o lume fără iubire, ghidată de aparențe și bani, o umanitate fragilă, ruptă, a luptelor care se duc într-o familie în care nu există iubire.Loveless / Nelyubov/ Fără iubire este o bijuterie cinematografică și a primit Premiul Juriului la Cannes, în2017, și Premiul César pentru Cel mai bun film strain, anul acesta. Mult așteptatul film al lui Zvyagintsev a avut premiera în cinematografele românești vinerea aceasta, 16 martie distribuit de Independența Film.

Povestea. Zhenya și Boris trec printr-un divorț dificil, marcat de resentimente, frustrare și învinuiri. Pregătindu-se deja de noile lor vieți, fiecare cu un nou partener, cei doi sunt nerăbdători să o ia de la capăt, să întoarcă pagina – chiar dacă asta presupune să își abandoneze fiul, pe Alexei, în vârstă de 12 ani. Până când, după ce este martorul uneia dintre certurile lor, Alyosha dispare...

„Epoca noastră postmodernă este o societate postindustrială, inundată de un flux constant de informații primite de indivizi foarte puțin interesați de ceilalți oameni. Ceilalți sunt doar un mijloc de a-ți atinge scopul. Zilele acestea, fiecare om este pentru el însuși. Singura cale de ieșire dinaceastă indiferență este de a te dedica celorlalți, chiar și celor complet străini (…) Este singurul mijloc de a ne împotrivi dezumanizării și dezordinii lumii.“Regizorul Andrey ZVYAGINTSEV

Filmele lui Zvyagintsev

Înainte deLoveless (2017), Zvyagintsev a regizat celebrul Leviathan(2014), premiat pentru Cel mai bun scenariu, la Cannes, fiind totodată primul film rusesc, după1969, câștigător al Globului de Aur. Ca și Loveless, Leviathan a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

În 2011, Zvyagintsev realiza Elena, peliculă care primește Premiul Special al Juriului și Premiul secțiunii Un Certain Regard, la Cannes, în același an. The Banishment, din2007, îl are în distribuție pe Konstantin Lavronenko, primul rus care primește, pentru rolul pe care îl face în acest film,Premiul pentru Cel mai bun actor, la Cannes.

Filmul de debut al lui Zvyagintsev, The Return, din 2003, a fost o revelație și a câștigat Leul de Aur și Premiul pentru Cel mai bun debut la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, fiind una dintre cele mai mari senzații cinematografice ale anului.