Programul național de educație de mediu a reînceput în sute de școli din țară cu o nouă misiunePatrula de Reciclare a trecut la un nou nivel în ediția 2020. Astăzi, mai mult ca oricând, a venit momentul să reciclăm! Să reciclăm obiceiurile proaste, atitudinile greșite, ideile preconcepute, gesturile iresponsabile față de mediu! Să le tratăm ca pe niște deșeuri ce sunt! Să le transformăm în obiceiuri sănătoase, care ne fac să trăim mai frumos. De anul acesta, identificăm obiceiurile proaste și le înlocuim cu alternativele benefice pentru natură și, implicit, pentru noi înșine.

“După 8 ani în care am creat un model sustenabil de educație, am stabilit un record național la colectarea deșeurilor electrice, am primit premii, aprecieri și susținere din partea comunităților, a presei, autorităților și mediului de afaceri, devenim o platfomă de excelență în promovarea obiceiurilor bune față de mediu. La ediția 2020, „reciclăm” obiceiuri și le transformăm în practici corecte și responsabile.” - Alexandra Arnăutu, director de program.

Patrula vizează 20 de idei eco pentru 2020, subiecte de actualitate care ar trebui să ne preocupe pe toți, dacă vrem să ne îmbunătățim viața și să salvăm ecosistemul. Sunteti curioși să le aflați? Iată-le AICI!

Echipele participante, profesori și elevi, vor încerca să își facă școlile cât mai „eco-friendly”, adoptând schimbări concrete care să ne inspire să le preluăm, pe oricare dintre noi! Vom vorbi despre „cum am făcut”, nu despre „cum ar trebui sa facem”.

„Vrem să fim oameni responsabili. Vrem comunități curate. Vrem ca școala să creeze valoare pentru întreaga societate. Vrem respect față de lege, fata de natură și față de noi înșine. Vrem ca România să nu mai fie la coada Europei, când vorbim de standardele de mediu. Vrem să promovăm un stil de viață sănătos și ecologic.  Vrem să facem ceva de care să fim mândri!”
Manifestul Patrulei de Reciclare 2020

Gândiți-vă la gesturile pe care le faceți în mod obișnuit – acasă, la locul de muncă sau în natură. Care sunt cele cu un impact nefast asupra mediului înconjurător? Ce puteți face altfel sau mai bine? Poate fi vorba de acțiuni prin care reduceți cantitatea de deșeuri, economisiți resursele naturale, colectați mai eficient deșeurile reciclabile, refolosiți în mod creativ diferite obiecte, reduceti risipa? Avem nevoie de de sustinere si mobilizare din partea comunităților noastre! Rămâneți conectați cu noi, „reciclați-vă” obiceiurile proaste, schimbați-le cu unele bune, spuneți-ne cum ați procedat și în ce fel vă e mai bine!

Împreună, putem să demonstrăm că educația de mediu se concretizează în stilul nostru de viață, în curajul de a face schimbări benefice, capacitatea de a lua decizii responsabile și creativitatea de a aplica alternativele potrivite! Fiecare contribuție la platforma creată de Patrula de Reciclare va da amploare atitudinilor și practicilor benefice față de mediul înconjurător, în România.

Toti pentru mediu, educatie pentru toti! – este sloganul sub care vom performa în 2020.

Pe Site-ulpagina de Facebook și Canalul YouTube ale programului veți găsi exemple și experiențe reale ale echipelor din Patrula de Reciclare. Profesori de la grădinițe, școli și licee din toată țara se pot înscrie în continuare!

Cu gânduri bune, 

Ada Lungu