Trăim în secolul vitezei și parcă avem tot mai puțin timp la dispoziție pentru lucrurile pe care ne-am dori cu adevărat să le facem. Chiar dacă au mai puține responsabilități decât adulții, copiii și tinerii resimt, la rândul lor, graba cu care trebuie să ducă la bun sfârșit anumite sarcini.
Cu siguranță există numeroase activități extrașcolare care le atrag atenția, însă pentru care nu găsesc întotdeauna timpul necesar pentru a se implica. În ciuda acestui fapt, este important să le arătăm copiilor și tinerilor beneficiile pe care munca caritabilă le oferă la orice vârstă.
Voluntariatul le oferă șansa de a prețui mai mult oamenii din viața lor, de a sprijini comunitatea din care fac parte și de a-și dezvolta abilități esențiale pentru viață.
Beneficiile pe care voluntariatul le oferă tinerilor
Voluntariatul îi conectează la lume - Prin acțiuni caritabile, copiii și tinerii intră în contact cu diverși oameni, socializează, învață să adopte valori civice importante și sunt inspirați de ceilalți să aibă inițiativa. În plus, ei descoperă cât de importantă este munca în echipă, în special atunci când toți membrii acesteia lupta pentru aceeași cauză.
Prin voluntariat își sporesc încrederea în forțele proprii - Cum v-ați simțit ultima oară când ați făcut un gest frumos pentru cineva, fără a aștepta nimic în schimb? Cu siguranță ați avut un sentiment de bucurie pentru că ați adus zâmbetul pe buzele unei persoane care avea nevoie de acest lucru. La fel se întâmplă și în cazul copiilor și a tinerilor care fac voluntariat. Ei dobândesc mai multă încredere în ei înșiși și învață să aibă o abordare pozitivă asupra vieții.
Voluntariatul îi ajută să își extindă cunoștințele în domenii de interes - Dat fiind ritmul alert în care lucrurile avansează și se schimbă în orice domeniu de activitate, este esențial să îi încurajăm pe copii și tineri să își dezvolte abilități esențiale, care îi vor ajuta să avanseze în carieră în viitor. Prin voluntariat, ei învață să lucreze în echipă, să comunice cu diverși oameni, să rezolve problemele cu care se întâlnesc și să reacționeze pozitiv atunci când se confruntă cu diverse provocări. Toate aceste abilități vor fi utile pentru ei în viitor, în viața personală și în cea profesională.
Voluntariatul îi face să se simtă împliniți - Nu-i așa că te simți cu adevărat împlinit atunci când ai ocazia să împărtășești altora din experiența ta de viață? Uneori un simplu sfat poate schimba întreagă perspectivă a unei persoane asupra situației în care se află. Același sentiment de mândrie îl simt copiii și tinerii atunci când observă că cineva a învățat de la ei sau atunci când reușesc să răspândească bucuria pură a copilăriei în jurul lor. Aceasta poate fi contagioasă uneori și ne poate face să pășim noi înșine mai încrezători spre noile provocări ale vieții.
Prin voluntariat învață adevărate lecții de viață - De cele mai multe ori, atunci când ne implicăm în activități caritabile prin care vrem să îi ajutăm pe cei din jur, nici nu ne dăm seama cât de multe lecții de viață învățăm pe parcursul acestui proces. La finalul unei acțiuni de voluntariat însă, atunci când analizează atent tot ce s-a întâmplat, copiii și tinerii conștientizează lecțiile pe care le-au învățat. În plus, ei devin recunoscători pentru beneficiile pe care această experiență inedită le-a oferit.