Recviem pentru sculptorul gălățean Mircea EnacheA trecut un an de când sculptorul Mircea Enache își toarnă lucrările din bronz în ceruri. Mircea Enache s-a născut la Galați, pe 3 februarie 1953, și a absolvit Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, în 1979, an în care devine și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Prima expoziție personală a sculptorului Mircea Enache a avut loc la Galeria Municipală din Galați, în 1979, anul terminării studiilor. Din acel moment, a urmat o serie de expoziții personale: Galeria ”Galateea”, București - 1984, Muzeul de Artă din Constanța – 1995, Muzeul Literaturii Române, București – 2000, Galeria ”Apollo”, București – 2004, Galeria ”Europa”, Brașov – 2006 ș.a.

“Mircea Enache urmărește pe mari suprafețe structura și articulațiile trupului omenesc, a scheletului, pentru ca, apoi, pornind de la un singur element, să creeze o lume inedită, păstrându-i însă sensul inițial. De pildă, o vertebră, element esențial al mobilității, al mișcării, devine prin simplificare, prin amplificare și reorganizare a volumelor, imaginea supremă a mișcării, care este zborul”. (Radu Ionescu - critic de artă, București-1995) Recviem pentru sculptorul gălățean Mircea Enache

Sculptorul, după o perioadă de activitate artistică în București, s-a stabilit la malul Mării Negre, la Constanța, alături de soția sa, pictorița Angela Bocu, acolo unde s-a stins din viață pe 24 martie 2020. Anii de ardere artistică i-au adus și mai multe lucrări de ”for public”: bustul lui Lucian Grigorescu - lucrare în bronz aflată la Medgidia (1997), ”Apostol” - lucrare monumentală din oțel sudat aflată la Basarabi (1997), ”Calea Omului” – oțel sudat, ansablu aflat la Rm. Vâlcea (1999), ”Altar” și ”Fata cu conca” – lucrări în bronz aflate la Sorento, Italia (2003), ”Altar” – lucrare în bronz (2007) ș.a.

“Subiectul căutărilor estetice ale lui Mircea Enache este omul. Suferința care desfigurează, strigătul împotriva morții și a neantizării, utopia ca salvare de o realitate constrăngătoare sunt doar câteva dintre mesajele comunicate direct de personajele plăsmuite de artist. Umanitatea lor profundă e surprinsă în ipostaze tragic-sublime”. (dr.Luiza Barcan - critic de artă, București-2000).

Între anii 1980 și 2000, sculptorul Mircea Enache a participat la mai multe expoziții internaționale din Canada- Montreal, Japonia-Yokohama, Italia-Veneția, Ravena și Roma, Austria-Viena și Eisenstadt, Ungaria-Budapesta, Germania-Frankfurt, Ulm și Regensburg, Grecia-Volos. Pentru activitatea sa, Mircea Enache a primit, în anul 2000, Premiul pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România și Premiul pentru ambient, pentru programul ”Har”, în 1997. De asemenea, sculptorul a fost decorat cu medalia ”Centenar Ion Irimescu”, în 2003, și cu ”Meritul Cultural în Grad de Cavaler”, în 2004. Recviem pentru sculptorul gălățean Mircea Enache

“Mircea Enache realizează în acest fel joncțiunea cu tendințele marii sculpturi a acestui secol, prin capacitatea remarcabilă de sintetizare a unor forme și volume perfect definite în tradiția sculpturală, recurgând, cu moderație și eleganță, la sintaxele suprarealismului în accepțiuni abreviste până la esențializare în care își tratează subiectele. Direcție în care artistul își afirmă cu strălucire originalitatea în ambianța sculpturii românești contemporane”. (Corneliu Antim - critic de artă, București-2000)

Lucrări ale sculptorului gălățean Mircea Enache se află expuse la Muzeul de Artă din Constanța, la Muzeul de Artă din Galați, la Muzeul de Artă Medgidia și la Centrul Cultural Ovidiu. De asemenea, multe dintre sculpturile lui Mircea Enache se află în colecții particulare din Italia și România. Activitatea artistică a lui Mircea Enache este remarcată în publicații de prestigiu: “Who is Who in Romania”, ”Romanian Contemporary Art” – Japonia 1998, ”Dicționarul sculptorilor din România sec. XIX-XX”, ”Enciclopedia personalităților contemporane”, ”Artele la malul Mării” – Fl. Cruceru 2006, Muzeul de Artă Constanța – ”Imagini și documente 1960-1984” – Fl. Cruceru 2020, Revista ”Ianus” - București 2002-2005, Muzeul de Artă Contemporană ”Sofianu” – Rm. Vâlcea, ”Vârsta de bronz” 1958-2014 și în multe alte reviste de artă.

Dumnezeu să-ți facă atelier printre îngeri!

S.Ț.