Administraţia ArcelorMittal nu are bani pentru toţi siderurgiştii autodisponibilizați

   Cea de-a 12-a schemă de plecări voluntare, lansată de administraţia ArcelorMittal Galaţi la sfârşitul lunii iulie, s-a încheiat vineri după-amiază, iar circa 700 de siderurgişti s-au înscris pe liste pentru a-şi părăsi locurile de muncă în schimbul a câtorva zeci de mii de lei. Cu toate acestea, în Combinat circulă zvonul potrivit căruia administraţia nu ar avea banii necesari decât pentru plata drepturilor care se cuvin la plecarea a 400 dintre siderurgişti. „Din informaţiile pe care le avem până acum, se pare că administraţia nu ar avea toţi banii de care a vorbit la deschiderea acestei scheme de plecări voluntare. Pe atunci se aşteptau la circa 1.200 de autodisponibilizaţi”, a declarat Vladimir Şandor, prim-vicepreşedinte Solidaritatea. Acesta a adăugat că majoritatea celor înscrişi pe liste sunt muncitori cu experienţă, cu vârste peste 50 de ani, ceea ce contravine cu aşteptările lor potrivit cărora ar fi trebuit să părăsească combinatul mai mulţi angajaţi din personalul TESA.

 

   Sute de siderurgişti - redisribuiţi în Talent Pool

   Pe de altă parte, în urma reorganizării, alte câteva sute de siderurgişti vor fi mutaţi de pe locurile de muncă pe care le ocupă în prezent în departamentul Talent Pool. „Este vorba de 600-700 de oameni care, se pare că, de la 1 octombrie, vor prelua din atribuţiile angajaţilor firmelor subcontractoare, la care administraţia va renunţa începând de luni. Asta înseamnă că un muncitor, care a ocupat ani buni funcţia de furnalist sau de oţelar, acum va fi agent de pază sau se va ocupa de curăţenie. Practic, îşi va pierde din drepturile salariale, în acest fel administraţia reuşind să reducă cheltuielile cu angajaţii”, a adăugat aceeaşi sursă.

Amintim că siderurgiştii cărora li se vor aproba cererile de autodisponibilizare vor pleca acasă cu o sumă fixă de până la 30.000 de lei şi între 8 şi 21 salarii compensatorii. În prezent, ArcelorMittal Galaţi mai are doar 8.000 de salariaţi, faţă de cei peste 20.000 de siderurgişti câţi munceau înainte de privatizare.

   Marilena Dinu