ArcelorMittal Galaţi îşi trimite angajaţii în concediu fără plată

   Administraţia combinatului siderurgic de la Galaţi a decis să trimită în concediu fără plată toţi angajaţii, de la muncitori şi până la directorul general. Măsura se va aplica pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie, în funcţie de dorinţa fiecărui salariat. Aceştia vor sta acasă, fără să fie plătiţi între două şi şase zile, în funcţie de postul pe care îl ocupă, muncitorii având concediu doar două zile, şefii şi directorii de secţie câte patru zile, iar staful companiei câte şase zile.

   Potrivit declaraţiilor administraţiei ArcelorMittal Galaţi, această măsură a fost absolut necesară pentru reducerea costurilor fixe şi a fost preferată în locul şomajului tehnic. „ArcelorMittal Galaţi continuă să ia în mod responsabil măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect”, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei.

 

   Compania economiseşte 500.000 de euro

   La rândul lor, reprezentanţii salariaţilor susţin că nu au fost consultaţi cu privire la luarea acestei decizii, fiind doar informaţi, speră ca măsura să le aducă beneficii pe viitor. „Pe noi ne-au chemat la şedinţă să ne informeze că urmează să stăm două zile acasă. Ne-au explicat că această măsură va aduce companiei o economie de 500.000 de euro, astfel încât, la finalul acestui an, compania ar putea fi pe zero. Asta dacă se menţin aceleaşi condiţii ale pieţei. Mai era o variantă să ne trimită câte cinci zile în şomaj tehnic, dar era mai dezavantajos pentru salariaţi. Acum pierd în jur de 150 de lei din venitul total al celor două luni”, a explicat Vladimir Şandor, prim-vicepreşedinte al sindicaului Solidaritatea.

 

   450 de siderurgişti - autodisponiblizaţi

   De asemenea, administraţia ArcelorMital Galaţi afirmă că va continua programul de aplicare a măsurilor, astfel încât unitatea să rămână funcţională. „În primul rând, vom continua să preluăm din lucrările companiilor contractoare şi să le realoce către echipe proprii, ca urmare a închiderii celei mai recente Scheme de Separări Voluntare, în cadrul căreia au fost primite 849 de cereri, dintre care 450 au fost aprobate. De asemenea, o echipă se ocupă de menţinerea Laminorului de Tablă Groasă nr. 1 în parametri normali, ale cărui operaţiuni sunt temporar suspendate, asigurându-se că acesta rămâne operaţional şi că va putea fi repornit rapid, folosind echipe proprii, imediat ce condiţiile din piaţă se vor îmbunătăţi”, a mai spus Dorian Dumitrescu.

   Cu toate acestea, oficialii companiei au atras atenţia, încă o dată, că toate aceste măsuri nu vor fi suficiente, dacă compania va continua să achiziţioneze energie la suprapreţ. Amintim că, începând din ianuarie 2012, ArcelorMital Galaţi cumpără energie electrică de pe bursa OPCOM, de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, fapt ce a provocat companiei cheltuieli suplimentare. În 2011, ArcelorMittal Galaţi a înregistrat o pierdere de 620.130.335 de lei, afirmă administrația.

   Marilena Dinu