Mircea Toader - stecherul afacerilor cu energie ieftina ale lui Ninel Comsa

            Mircea Toader a intrat în rândul „băieţilor deştepţi” din curtea PDL, după ce a ales o formă camuflată pentru afacerile cu energie electrică. Liderul grupului parlamentar PDL din Cameră este părtaş la o afacere cu energie, cumpărată ieftin şi revândută cu profit bun, prin firma unui apropiat. În clasamentul celor mai profitabile firme româneşti, emis recent de o revistă economică, se află între primele 50 de poziţii şi firma gălăţeană Euro-PEC SA, cu un profit net pe anul trecut ce se apropie de 200 miliarde lei vechi. Euro-PEC SA are ca obiect de activitate „distribuţia şi comercializarea energiei electrice” şi vinde anual, după afirmaţiile acţionarului principal, Adrian Marcel Comşa, în jur de 900-1.000 GW, cam cât jumătate din producţia unei termocentrale mari. Chiar din primul an de tranzacţionare a energiei electrice, Euro-PEC a avut rezultate economice remarcabile, după cum reiese din datele de la Registrul Comerţului: cifra de afaceri de 1.800 miliarde lei vechi, cu un profit brut de 150 miliarde lei vechi şi profitul net de 130 miliarde lei vechi.  

            Succesul lui Adrian Comşa, care nu are o experienţă anterioară în domeniul energiei electrice, se datorează implicării secretar de stat la MAI, democratul Mircea Toader, care se ocupă chiar de domeniul energiei. Despre legătura cu Mircea Toader, Adrian Comşa spune că este doar o prietenie care îi leagă din 1996 şi care nu are legătură cu lumea afacerilor. „Este un business pe care puţini ştiu  să-l facă. Ai nevoie de garanţii bancare mari, pe care nu oricine poate să le obţină. Sunt momente în care poţi să şi pierzi. Eu n-am fost susţinut în afaceri nici de PD, nici de PNL şi nici de alte partide”, a mai spus Adrian Comşa, evitând subiectul Toader. Afirmaţiile patronului Euro-PEC sunt infirmate de mai multe „coincidenţe”. În primul rând, sediul firmei lui Comşa este lipit de cel al firmei lui Mircea Toader, Trans Europa SA, funcţionând în aceeaşi clădire. Mai mult, asociatul de încredere al secretarului de stat Mircea Toader, Florin Radu, numit de politicianul democrat administrator al firmelor Agroport SA, Trans Europa Management SRL şi Trans Europa SA (având ca asociat Petromin SA, firmă prinsă în dosarul „Flota”), apare ca cenzor permanent (omul care are tot controlul financiar) la Euro-PEC SA. De altfel, Comşa şi Radu sunt asociaţi în firma Trans Leasing şi locuiesc în aceeaşi vilă cu două apartamente. Secretarul de stat Mircea Toader neagă, la rândul său, legătura evidentă dată de influenţa politică în afacerea cu energie electrică:     ”N-am nicio treabă. Radu Florin îi este vecin de casă, sunt prieteni de familie şi provizoriu îi este cenzor (lui Comşa –n.red.). Nu are nicio legătură cu Trans Europa, este o chestiune personală.

            Suspiciunile sunt create de modul în care este asigurată piaţa de energie, care probabil este gândită ca să nu poată fi transparentă”. Euro-PEC SA achiziţionează energia electrică produsă de Complexul Energetic Turceni, de Electrocentrale Rovinari, de Hidroelectrica, şi vinde către marii consumatori Holcim SA, COS Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, precum şi către intermediarii Also Energ SRL şi Enol Grup-firma lui Silviu Boghiu, care a alimentat prin interpuşi Mittal Steel Galaţi.

Sorin ŢIŢEI