Firmele agăţate de banii publici, în topul celor mai profitabile societăţi din Galaţi

   În timp ce întreprinzătorii se luptă să supravieţuiască crizei financiar-economice, de la începutul anului şi până acum pierind peste 3.000 de societăţi comerciale, firmele de casă ale administraţiei gălăţene fac profituri uriaşe din banii publici. Culmea, mai sunt şi premiate.

Ieri, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi a găzduit Gala Premiilor PIMM, manifestare organizată de Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii și dedicată afaceriştilor gălăţeni care au făcut performanţă în anul 2010. În clasamentul întocmit de PIMM Galaţi au fost incluse societăţi care nu înregistrează datorii mai mari de 10 la sută din cifra de afaceri şi nu au incidenţe de natură juridică. „Evenimentul de astăzi reprezintă un omagiu adus celor mai importanţi oameni de afaceri din judeţul Galaţi, care au reuşit să facă performanţă în an de criză, înregistrând profit şi creând locuri de muncă, făcând sacrificii extraordinare în acest sens”, a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi, în deschiderea evenimentului.


Firmele mogulilor asfaltului, în topul celor mai profitabile

   Societatea gălăţeană Arabesque, recunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional, s-a clasat şi în anul 2010 pe primul loc în judeţ în topul firmelor celor mai profitabile din oraşul de la malul Dunării. Cu un număr de 2.447 de salariaţi, o cifră de afaceri impresionantă (1.492.516.226 lei) şi un profit de 46.994.146 lei, soţii Rapotan ocupă prima poziţie în clasamentul întreprinderilor mari de la Galaţi.

Societăţii Arabesque îi suflă în ceafă, conform clasamentului întocmit de PIMM, chiar firma de casă a PSD, Vega 93 SRL (controlată de afaceristul Corneliu Istrate), care câştigă, de ani buni, proiecte de sute de milioane de euro din bani publici, puse la bătaie de Primărie, Consiliul Judeţului şi o serie de instituţii deconcentrate din Galaţi. Şi, de parcă nu era de ajuns, firma de casă a administraţiei publice gălăţene, care numără 1.895 de angajaţi şi înregistrează o cifră de afaceri de 356.099.029 lei, cu un profit de 39.237.878, a primit şi un premiu special pentru „realizarea unui număr mare de obiective de investiţii în plan local”. „Vega 93 SRL a efectuat peste 50% din infrastructura ce ţine de Consiliul Judeţului”, a precizat Eugen Chebac, preşedintele Consiliul Judeţului Galaţi și unul dintre cei care dirijează banii publici către firmă.

Alături de Vega 93 SRL, dar la secţiunea întreprinderi mijlocii, s-a înscris, pe poziţia a treia, Tancrad SRL, o firmă de casă orientată către PSD și PDL (controlată de Traian Stăncic), care a reuşit şi în anul 2010 să înregistreze un profit uriaş din contractele puse la bătaie de administraţie. Cu 198 de angajaţi, Tancrad a realizat o cifră de afaceri de 105.671.099 lei şi un profit de 10.240.473 lei.


Societăţile nou înfiinţate, neinteresate de premii

   Niciun reprezentant al societăţilor Diesel Ricambi SRL, Phoenix Slag Services SRL şi Romero 26 IFN SRL, primele trei clasate în topul celor nou înfiinţate, nu a fost prezent la eveniment. Ba mai mult, potrivit lui Marian Filimon, nicio persoană din cadrul firmei Diesel Ricambi SRL, care numără patru angajaţi și o cifră de afaceri de 40.647.073 lei, cu un profit de 3.638.704 lei, nu a putut fi contactată.

Corina Dobre