În perioada august 2007 – iulie 2008, SC Piscicola Brateș IMPEX SRL a exploatat legal, conform avizului de gospodărire eliberat de Administrația Națională Apele Române, luciul de apă al lacului Brateș (concesionat de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură - ANPA), în suprafață de 2.064 ha. Firma a fost un important furnizor și în trecut de pește pe mesele gălățenilor și nu numai. În fapt, pentru cei care nu știu, acumularea Brateș a fost creată ca urmare a realizării în părțile de nord și est a unui dig de apărare cu lungimea de cca 9,3 km, aflat în domeniul public al statului, mai exact în administrarea ANIF – RA, Sucursala Moldova Sud. Alimentarea acumulării se face în principal din râul Chineja, dar întrucât în perioadele secetoase debitul acestuia poate fi redus până la dispariție temporară, în aceste situații alimentarea se face prin pompare din Prut, prin stația de pompare Ghimia.
Disensiunile ivite între asociații Piscicola Brateș au făcut ca acest proiect să nu mai poată continua, însă a fost înlocuit de un altul, cu o viziune modernă asupra modului de exploatare a acestui vital segment piscicol al județului. La începutul anului 2009, specialiștii PESCONAV GIE (Grup de Interes Economic) au elaborat documentația unei amenajări piscicole în viviere flotabile aplasate pe lacul Brateș. Mai concret, având avizul Apelor Române, acest sistem propus reprezintă o alternativă la sistemul tradițional de creștere a peștilor în lacurile de acumulare, acvacultura extensivă, ce secătuiește în timp exploatările piscicole. Toate bune și frumoase, numai că ideile oamenilor se lovesc ca de o stâncă de birocrația ANPA. Cele trei solicitări de concesiune adresate acestei instituții în perioada 2009 – 2013 au primit răspunsuri care ar putea fi hilare, dacă nu sunt jenante pentru cei care le întocmesc. Merită să spicuim din ultimul, redactat în iulie 2013: "Întrucât ANPA a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în subordinea Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, noua Comisie de Privatizare Concesionare nu a fost numită prin Decizie, datorită faptului că este în curs emiterea unui Ordin al Ministerului organ ierarhic superior, privind numirea președintelui Comisiei de Privatizare Concesionare". Și ordinul tot este în curs de emitere de doi ani, deși, în anul 2012, conform Raportului de activitate al ANPA (de altfel ultimul ce poate fi regăsit pe propriul site) au fost încheiate de către această instituție un număr de 29 contracte de concesiune prin atribuire directă.
Numai că lacul Brateș se pare că nu există pe nicio listă de priorități. Între timp, braconajul a pus gheara pe un luciu de apă în curs de colmatare și al cărui singur scop precis mai este doar acela de polder cu rol de atenuare a viiturilor în caz de inundații. Din indiferență, indolență, incompetență sau toate la un loc, autoritățile amână la nesfârșit, fără nicio justificare, concesionarea către un exploatator abilitat, oricare ar fi acela, a unui potențial piscicol (ce poate consta atât din fitofag, ciprinide, dar și răpitori) de minim 1.200 de tone pe an. Este suficient să amintim aici că în 2014 au fost produse, conform chiar datelor ANPA, sub 400 de tone de pește în județul Galați, ca să nu înțelegem de ce o afacere cu un volum estimat al veniturilor de peste 2 milioane de euro pe an stă în gâtul cuiva ca un os de pește.
George Marinescu