Mult așteptata reducere a TVA la alimente și băuturile nealcoolice de la 24 la 9 procente intră în vigoare chiar de mâine, luni 1 iunie 2015, având ca efect prognozat reducerea prețurilor la raft și, ulterior, o creștere a consumului apreciată la 0,6% din PIB (aproape 1 miliard de euro) în cele șapte luni care au mai rămas din acest an. Măsura luată de Guvern se referă în principal la lapte și produse lactate, ouă, animale și păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne și organe, pește, crustacee, moluște, miere naturală și alte produse comestibile de proveniență animală, fructe, legume, plante, rădăcini și tuberculi comestibili, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mirodenii, cereale (cu exceptia celor pentru însămânțare) și băuturi nealcoolice. Această decizie vine după ce, cu caracter experimental, TVA a fost redusă în mod similar, de la 1 septembrie 2013, pentru produsele de morărit și panificație.
Practic, în urma aplicării acestei măsuri o diferență de 12% din valoarea produsului ar trebui să rămână în buzunarele cllienților finali, deci ale consumatorilor. Mai concret, la achiziționarea unui produs din categoriile de mai sus ce are astăzi un preț la raft de 10 lei (compus din prețul fără TVA, deci valoarea ce îi rămâne comerciantului înmulțit cu 1,24), de mâine ieftinirea acestuia apare din reducerea cotei de TVA. Altfel spus, prețul stabilit de comerciant (în cazul nostru 8,1 lei, preț fără TVA) va fi multiplicat cu doar 1,09, rezultând un preț la raft de numai 8,8 lei, deci o reducere a sa cu 1,2 lei din cei 10 inițiali. Consumatorii ar urma să fie semnalizați chiar în magazine cu privire la ieftinirile produse.
Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanțul economic, de la producție până la vânzarea către consumatorul final, de către toți furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianți și de asemenea și în cazul serviciilor de alimentație publică pentru categoriile specificate de produse, fiind vorba aici de restaurantele ce vând și mâncare ce urmează a fi servită în afara locației (binecunoscutul de acum catering), activitate ce nu mai este considerată prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri.
Și la Galați, marii retaileri se pregătesc prin promoții de mult trâmbițata reducere de prețuri de mâine, unii anunțând că au efectuat deja mari discounturi. Dacă investigațiile făcute de instituțiile statului pe parcursul lunii mai în marile centre comerciale nu au condus la concluzia că au avut loc scumpiri artificiale înainte de reducerea TVA la alimente, acum este rândul clienților să constate cu adevărat efectele transpunerii în practică ale acestei măsuri.
George Marinescu