Fără apă de aproape patru luni - agricultura gălățeană este calamitată de secetă

   Seceta a afectat grav culturile agricole din acest an și a determinat producătorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentând investiții nerecuperabile. Din aceste considerente, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli, Laurențiu Baciu, crede că prețurile produselor românești se vor majora în perioada următoare. Porumbul este cea mai afectată cultură, însă seceta a adus prejudicii și altora, precum cele de soia, grâu, rapiță, de floarea-soarelui, dar și legumelor. Baciu este supărat pe toată lumea, de la meteorologi care nu ar fi prevăzut corect evoluția precipitațiilor, până la oficialii Ministerului Agriculturii care întârzie prin inacțiune acordarea ajutoarelor de stat ce trebuie să fie în conformitate cu reglementările europene ce prevăd un maxim de 0,6% din PIB.

   În proporție de 63%, suprafața județului Galați este destinată agriculturii și viticulturii. De pe cele aproximativ 283.000 de hectare cultivate, în special cu cereale și floarea-soarelui, au fost recoltate, în 2013, peste 670.000 de tone de cereale (în special porumb, grâu și secară), peste 100.000 de tone de floarea-soarelui, aproape 59.000 de tone de struguri și, printre altele, 20.000 de tone de cartofi. Lipsa irigațiilor și seceta pedologică instalată încă din luna aprilie a acestui an (prima cu deficit major de precipitații) vor face uitate, însă, aceste cifre, ca de altfel și realizările anului 2014, cu producții record la cereale și plante legumicole. Sistemul de irigații din județ mai există doar acolo unde nu a încăput pe mâna jefuitorilor de fier vechi. Dacă în 2013 au fost irigate cca 30.000 de hectare, anul trecut, în condițiile unei cantități mai însemnate de apă ajunsă în sol, s-a raportat udarea a puțin peste 11.000 de hectare, dintr-un potențial de peste 130.000 de ha, la nivel județean.

   Situația este, din păcate, similară la nivelul întregii euroregiuni sud-estice a României. Peste 16% din întreaga producție agricolă a țării provine de aici, în contextul în care 54% din suprafață are destinație agro-viticolă (în total peste 1,9 milioane ha). Cele peste 480.000 de hectare cultivate din județul Constanța suferă din cauza lipsei de apă. Același fenomen se întâplă pe o parte din cele peste 346.000 de hectare din Brăila, dar și pe suprafețele însemnate de vie aflată pe rod din regiune: aproape 70.000 de hectare.

Ministerul Agriculturii nu a făcut nicio evaluare până în prezent cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole și prognoza meteo nu prevede precipitații până după a doua jumătate a lunii lui gustar. Oricum ar fi, este prea târziu pentru culturile calamitate de porumb, floarea-soarelui, fructe și legume, iar românii mai sunt capabili să ude doar a zecea parte din suprafața irigabilă înainte de 1990.

   George Marinescu