Unul din trei români este nemulțumit de piața muncii

   În urma unui studiu realizat pe un eșantion format din 1.500 de persoane, specialiștii în recrutare ai site-ului cu locuri de muncă smartdreamers.ro au putut indica vârsta medie la care românii își încep aventura profesională, precum și job-urile care se pretează cel mai bine persoanelor fără experiență. De asemenea, din studiu reiese și părerea generală a românilor în legătură cu experiențele lor de până acum.

   

   19 ani, vârsta la care românii se angajează pentru prima oară

   Datele obținute ne indică faptul că românii încep să lucreze înainte să împlinească 20 de ani, media exactă fiind, conform răspunsurilor celor 1500 de respondenți, 19.8 ani. Deloc surprinzător, în marea majoritate a cazurilor aceștia își încep activitatea profesională în timpul verii, odată intrați în cea mai lungă vacanță din an. Printre cele mai frecvente motive se numără situația materială nemulțumitoare, presiunea părinților și ambiția personală de a-și dobândi independența financiară.

 

   Vânzările, ospătăria și call-center-ul, cele mai accesibile domenii

   Conform rezultatelor, aproape unul din trei români (29,50 %) își începe cariera în vânzări. De altfel, acest domeniu a fost și liderul pieței muncii o lungă perioadă de timp, până când IT-ul a reușit, cel puțin în online, să se regăsească în cele mai multe oferte din partea companiilor. Un alt procent important de candidați, 13,10%, debutează în domeniul ospătăriei, în timp ce alți 11,5% reușesc să se angajeze, fără să aibă vreo experiență anterioară, în call-center. Rezultatele studiului ne arată faptul că domeniul educației este singurul din sistemul bugetar care atrage tineri candidați, acolo unde 9,84% dintre cetățeni își încearcă șansa imediat ce părăsesc băncile școlii.

 

   31% dintre români, dezamăgiți crunt de piața muncii

   Răspunsurile celor chestionați ne arată că 31% dintre români sunt nemulțumiți de situația actuală a mediului profesional, în timp ce peste 50% au ales un ton neutru referitor la subiect. Persoanele care nu mai sunt la prima tinerețe au mari probleme în urma schimbărilor prin care economia lumii a trecut, odată cu evoluția acesteia. Economia industrială i-a făcut loc celei a cunoașterii, atunci când companiile nu au mai angajat mâini de lucru, ci minți de lucru. Astfel de schimbări sunt, deci, resimțite cel mai puternic de candidații cu vârsta de peste 40 de ani, din cauza desființării locurilor de muncă pentru care și-au făcut specializarea.

   De partea cealaltă, majoritatea tinerilor nemulțumiți acuză salariile mici din piața muncii și atitudinea angajatorilor, arătând totodată cu degetul către lipsa unui sistem corect, de tip ”concurs”, unde job-urile sunt câștigate în urma pregătirii lor și nu, spun ei, cu ajutorul pilelor și relațiilor. Un alt motiv de nemulțumire îl reprezintă și sistemul educațional, care, în viziunea tinerilor, este unul învechit, motiv pentru care pregătirea lor nu are de multe ori nimic în comun cu oferta actuală din piața muncii.

   Cei mai pozitivi candidați sunt de părere că ambiția și seriozitatea nu au cum să nu le aducă împlinirea profesională. Aceștia consideră că un plan bine pus la punct, care include documentarea amplă asupra companiilor pe care le vizează, este imposibil să dea greș. Ei susțin că eeste mai ușor să iasă în evidență cu un CV atent construit și cu ajutorul unor acțiuni suplimentare, care includ găsirea și abordarea directă a recrutorilor însărcinați cu proiectul de care sunt interesați. Conform acestora, tocmai faptul că majoritatea candidaților se rezumă la a-și exprima nemulțumirea, nefăcând nimic pentru a ieși din zona de confort, reprezintă marele lor plus.

   SmartDreamers este platforma cu locuri de muncă care simplifică legătura dintre candidați și companii. www.smartdreamers.ro are scopul de a demonstra că viața arată altfel cu job-ul potrivit.