Agenția americană pentru comerț și dezvoltare sporește susținerea securității energetice în România

   Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat finanţare în valoare de 956.000 de dolari pentru susţinerea Proiectului Transgaz S.A. de Extindere a Gazoductelor. Finanţarea va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate în vederea îmbunătăţirii şi confirmării proiectului tehnic şi specificaţiilor economice şi financiare pentru construirea porţiunii româneşti a proiectelor gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BHRA) şi conductei Ţărmul Mării Negre-Podişor.

   Acordul de finanţare a fost semnat la Ambasada SUA la Bucureşti de către Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, şi Directorul General al Transgaz S.A., Petru Ion Văduva. 

  „Modificările propuse la Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, evaluate în acest studiu, vor facilita creşterea comerţului bilateral şi vor sprijini securitatea energetică în regiune”, a declarat ambasadorul Klemm. Directorul General Petru Văduva a spus: „Transgaz consideră că acest studiu va avea un rol important de reasigurare a tuturor participanţilor de pe piaţă că integrarea Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale cu ţările vecine va deveni în curând realitate. Integrarea va crea mult necesara legătură între Europa de Sud şi cea Centrală, în paralel cu asigurarea securităţii surselor de energie şi a transparenţei preţurilor în regiune.”

Prin modernizarea şi construcţia de noi gazoducte, Transgaz intenţionează să distribuie noile resurse de gaze naturale preconizate a se obţine din Marea Neagră şi să desfăşoare comerţ bidirecţional cu gaze naturale cu ţările învecinate.

   Această finanţare este urmarea unei misiuni comerciale în SUA, sponsorizate de USTDA, în 2013, la care au participat 17 oameni de afaceri şi reprezentanţi ai instituţiilor româneşti. Vizita a demonstrat complexitatea tehnologiilor upstream americane de producţie a petrolului şi gazelor naturale, a practicilor şi reglementărilor menite să ajute părţile interesate din România să planifice dezvoltarea resurselor maritime din Marea Neagră.

  Public Diplomacy – Press Office

  U.S. Embassy-Bucharest