“Ghidului de finanțare a companiilor românești” - 24 de noi oportunități de finanțare Think-tank-ul INACO – Inițiativa pentru Competitivitate a publicat a doua ediție, completată, a Ghidului de finanțare pentru internaționalizarea companiilor românești.

În noul ghid, care acum însumează aproape 100 de pagini prietenos redactate și foarte ușor de parcurs sunt indicate 24 de noi linii de finanțare.

Domeniile de afaceri care sunt finanțate sunt variate. De la promovarea produselor agricole și agroalimentare pe piețele internaționale, măsuri dedicate micilor fermieri, pescuit, afaceri maritime, eficiență energetică, transfer tehnologic sau incubatoare de afaceri. Până la susținerea investițiilor în competențe profesionale, măsuri de optimizare a ofertelor de studii, consultanță în afaceri, fonduri de capital de risc europene sau finanțări publice românești.

INACO semnalează cu ocazia lansării acestei a doua ediții a Ghidului nevoia stringentă pentru mărirea intervalelor de timp care trebuie acordate companiilor pentru elaborarea planurilor de afaceri și a proiectelor care solicită sprijin financiar. Este necesară mărirea perioadei de timp de la momentul lansării liniilor de finanțare și a condițiilor de eligibilitate până la termenele pentru depunere efectivă.

Timpul acordat firmelor pentru colectarea actelor, fundamentarea serioasă a proiectelor și întocmirea planurilor de business este la fel de prețios ca și finanțarea în sine. Două luni sunt, de obicei, insuficiente. Extinderea apoi cu încă o lună nu ajută decât pe cei care s-au apucat de redactarea proiectelor în primele două luni. De multe ori finanțările se pierd din cauza acestor perioade strâmte, din cauza unor acte lipsă sau a unor experți care nu au putut fi găsiți la timp pentru depunerea proiectelor. Se cunoaște birocrația remanentă și marea problemă a găsirii personalului calificat care există în România. De aceea, toate instituțiile românești și factorii de decizie din țară ar trebui să depună toate eforturile pentru mărirea perioadelor necesare pentru pregătirea și depunerea dosarelor pentru finanțare.

INACO mai consideră necesară și urgentarea deschiderii liniei de finanțare prin Programul de Internaționalizare a Companiilor Românești pentru anul 2018, derulat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Ghidul de finanțare este un instrument extrem de important pentru companiile din România care doresc să se dezvolte, să își exporte produsele sau serviciile sau să se internaționalizeze. INACO publică lunar Ghidul cu noile linii de finanțare care vor apărea pentru a veni în sprijinul firmelor interesate de a fi competitive pe piața internă și în afara granițelor țării.