Primarul Nicolae este generos cu sporurile ilegale

   Epoca sporurilor nu a apus la Primăria Galaţi. Neregulile au fost descoperite, în urma unui audit financiar efectuat de către inspectorii Curţii de Conturi. Controlul a scos la iveală că s-au acordat ilegal sporuri în valoare estimativă de 2.360.394 lei. Adică peste jumătate de milion de euro. Potrivit Deciziei 41, din 18 noiembrie 2011, este vorba de sporul de calculator (acordat în perioada ianuarie-august 2011) şi sporul pentru condiţii vătămătoare (acordat în perioada septembrie 2008-august 2011). Surse din cadrul Primăriei spun că fiecare funcţionar public ar trebui să returneze circa 10.000 lei, în timp ce şefii de serviciu şi directorii au de înapoiat o sumă dublă, de 20.000 de lei.

 

   Primăria contestă în instanţă
   Primarul Dumitru Nicolae susţine că sporurile au fost acordate conform legii, prin urmare a făcut contestaţie la Curtea de Conturi a României şi se judecă în instanţă. "Sutem pur şi simplu hărţuiţi. Nu este corect aşa ceva. Un funcţionar public nu poate trăi cu 500 de lei pe lună. Am contestat decizia şi aşteptăm ca instanţa să se pronunţe", a spus primarul. Nici deciziile de imputare nu au fost semnate în termen de 30 de zile, aşa cum spune legea. "Orice decizie care se emite după expirarea terminului prevăzut de lege este nulă. Funcţionarii nu vor plăti absolut nimic. Oricum, funcţionarii de execuţie au beneficiat de sume mici. Directorii şi şefii de serviciu au încasat sume mai mari. Urmează ca organele abilitate să facă cercetări şi să stabilească cine este responsabil", ne-a declarat Marcel Gurzu, liderul de sindicat din cadrul Aparatul Propriu de Specialitate al Primăriei Galaţi.
   Până pe 29 februarie, Primăria Galaţi are obligaţia de a stabili prejudiciul aferent plăţilor nelegale efectuate la cheltuieli de personal (funcţionarilor publici şi personal contractual), reprezentând spor de calculator şi spor de condiţii vătămătoare. De asemenea, dacă instanţa va da dreptate Curţii de Conturi, administraţia publică locală va trebui să ia toate măsurile legale pentru recuperarea prejudiciului. Raportul Curţii de Conturi mai precizează că "nerecuperarea prejudiciilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani, conform prevederilor articolului 64 din Legea nr.94/1992".

 

   Nereguli peste nereguli
   Primăria Galaţi nu este la prima abatere de acest gen. Prin Decizia nr.47, din 8 noiembrie 2010, se arată că instituţia a acordat, în perioada 2006-2008, în mod necuvenit, drepturi de natură salarială personalului din cadrul instituţiei. Este vorba de sporul de calculator (15%), sporul de dispozitiv (25%), prima pentru pensionare (unul-trei salarii medii brute pe economie), indemnizaţie de hrană (10 lei net pe zi lucrată), suma pentru procurarea unei ţinute decente (un salariu mediu brut), indemnizaţie de înmormântare (trei salarii medii brute), prima pentru ziua de naştere (un salariu mediu brut pe economie). De asemenea, potrivit Curţii de Conturi, au fost efectuate plăţi ilegale pentru personalul implicat în managementul proiectelor derulate din fonduri comunitare nerambursabile. De aceste sporuri au beneficiat 20 de şefi de serviciu şi directori.

 

   Trăiască sporurile!
   Conform Contractului Colectiv de Muncă din 2011, angajaţii Primăriei Galaţi beneficiază de diverse sporuri. Astfel, se plăteşte 15%, pentru orele lucrate în condiţii periculoase sau vătămătoare, sporul de calculator precum şi „sporurile stabilite prin hotărâri judecătoreşti, aşa cum prevede art,. 3 lit. C, din Legea 330/2009”.  Nu trebuie uitat dreptul funcţionarului public la o ţinută decentă. Este vorba de o indemnizaţie trimestrială, în cuantum de 600 de lei net, acordată conform Legii 53/2003. În total, pe an, suma ajunge la 2.400 lei, pentru fiecare angajat al instituţiei. Motivul: anjajaţii Primăriei au salarii mult prea mici, iar banii nu le ajung, chipurile, pentru ţinute decente.
   Sergiu Damian