Cine din România se ascunde după paravanul off-shore

   Lumea secretă a off-shore este folosită, așa cum arată documentele confidențiale din proiectul OffshoreLeaks la care CRJI a avut acces, de mai mulți oameni de afaceri din România, cei mai mulți dintre ei cercetați, trimiși în judecată sau condamnați pentru infracțiuni economice. Într-un email din aprilie 2008 dintre Thomas Ward, cofondatorul CTL, și reprezentantul unei firme intermediare se făcea referire la faptul că multi clienți din țările mai mici din Europa de Est, cum ar fi România sau Bulgaria, nu corespund noilor cerințe de verificare cerute de autoritățile din Insulele Virgine Britanice. Soluția pare să fi fost găsită prin înființarea unor firme în Marea Britanie care să fie acționarul paravan al firmelor din BVI.

   ICIJ a intocmit o lista a celor mai cunoscute persoane care au apărut în colecția de date OffshoreLeaks. CRJI publică o listă similară din Romania pe care o va actualiza pe masură ce descoperă alte conexiuni:

 

   Annie Yeap (alias Annie Yeap Saw Hoon)

   Director paravan, S-a născut în Malaiezia, are domiciliul în Cipru. Afaceri off-shore: Wilford Assets Limited; Intercon Limited din Seychelles; Oceana Gold Limited; Balveer Industries Limited.

Detalii: Annie Yeap este legată în afaceri de fostul ministru al Agriculturii și deputat, Stelian Fuia, dar și de Damir Fazlic, personaj celebru la nivel balcanic, acuzat de legături de crima organizată transfrontalieră și activ pe piața de energie din regiune. Pe lângă Procera Chemicals a fostului ministru, în România reprezenta mai multe firme off-shore din Cipru care erau asociate la Metropolis Construct  S.R.L, HR Trans Frontiere S.R.L, Medical Consulting Media SRL.

 

   Olga Repede

   Numele ei apare în rechizitoriul procurorilor DNA din „Dosarul transferurilor” ca fiind persoana care a transferat 780.000 de euro în contul lui Victor Becali.

Afaceri off-shore: Petrototal Trade Ltd, înființată în octombrie 2006, este încă activă.

Detalii: Olga Repede a preluat firma de la Cascado AG pe 19 iulie 2007.

 

   Răzvan Petrovici

   Controversat om de afaceri, finul fostului șef al SRI Virgil Măgureanu. A fost administrator al unei firme duty-free, al cărei nume apare des în afaceri dubioase cu țigări

Afaceri off-shore: CompassView Holdings Ltd, deținută de taiwanezul Hsin Chi Su.

Detalii: Numele lui Petrovici apare într-un contract de vânzare-cumpărare încheiat în Insulele Virgine Britanice a SC Dacia Real Estate SRL, din București. Părțile sociale ale Dacia Real Estate au costat 3,6 milioane de euro.

 

   Dominic – Pan Meghea

   Om de afaceri, verișorul Mihaelei Geoană și fiul Chiraței Meghea, nașa de cununie a soților Mihaela și Mircea Geoană.

Afaceri off-shore: CompassView Holdings Ltd, deținută de taiwanezul Hsin Chi Su.

Detalii: Numele lui Maghea apare într-un contract de vânzare-cumpărare, încheiat în Insulele Virgine Britanice, a SC Dacia Real Estate SRL din București.

 

   Andrei Ionescu

   Om de afaceri, partener cu Dominic – Pan Meghea.

Afaceri off-shore: CompassView Holdings Ltd, deținută de taiwanezul Hsin Chi Su.

Detalii: Numele lui Ionescu apare într-un contract de vânzare-cumpărare încheiat în Insulele Virgine Britanice a SC Dacia Real Estate SRL din București.

 

   Mihail Isbășoiu

   Om de afaceri, proprietar al retaurantului Casa Montefiore, fostul restaurant Legenda.

Afaceri off-shore: Knollbean Limited, înființată în 29 ianuarie 2008.

Detalii: Alți acționari Knollbean Limited din BVI sunt oameni de afaceri israelieni care activează și în România.

 

   Monica Anette Pop - Contabil din București

   Afaceri off-shore: acționar din martie 2008 a Aiexo Limited, înființată în octombrie 2003de TrustNet  cu un capital de 50.000 de dolari.

Detalii: La înființare firma era deținută de Julita Bartkowiak din Poznan, Polonia.

 

   Cristina Racotă

   Reprezentant, între 2008 și 2010, al Peli Filip SCA, fimă de consultanță care în România are printre clienți GDF Suez Energy.

Afaceri off-shore: Desantis Limited, înființată în mai 2005.

Detalii: Director Desantis a fost numită firma din BVI Annex Holding legată magnatul ucrainean Dmitri Firtash. Actele legate de Desantis erau trimis în România în atenția Cristinei Racotă, conform e-mailurilor interne ale CTL.

 

   Barbu Lilian - Radio-amator bucureștean, cetățean româno- moldovean

   Afaceri off-shore: Acționar al Everstone Group Holdings Corp, firmă înființată în octombrie 2006 și implicată în comerțul cu mașini și echipamente pentru industria petrolieră.

Detalii: Conform documentelor CTL, Lilian Barbu este acționarul real al Everstone Group Holdings Corp. Acționarul paravan era Cascado AG din Panama, care a avut și funcția de director la Everstone.

   Adrian Mogoș - ICIJ/CRJI

   citiți mai mult pe CRJI.org:https://www.crji.org/articole.php?id=4217