Mafia permiselor auto din Galați este ocrotită de DNA

Dosarul penal privind traficații de permise auto din județul Galați, instrumentat de procurorul Paula Tănase, de la Parchetul de pe lângă Tribunal, care s-a soldat până acum doar cu arestarea unui intermediar, a fost blocat de Direcția Națională Anticorupție. Procurorul Marius Iacob - de la Parchetul General, ajuns între timp adjunctul Codruței Kovesi la DNA, a hotărât ca dosarul, în care sunt implicați polițiști de la Rutieră și de la DGIPI, să fie preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. Astfel, una dintre cele mai mari afaceri privind eliberarea contra şpagă a permiselor auto, de talia celor din Bucureşti sau Piteşti, a fost investigată doar până la prinderea în flagrant a unui pion de rangul trei. Pintilie Ion, zis Ţăranul, intermediarul care ducea şpaga la poliţiştii de la Rutieră, a fost arestat în baza mărturiilor şi acțiunilor sub acoperire ale tecucenilor Ionel Roșeț şi Cristina Grigore. Dosarul penal privind traficanţii de permise auto nu s-ar fi oprit la intermediarul Pimtilie Ion, dacă pe teren nu ar fi acţionat ofiţerul Paul Mogoș, de la Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) Galați, fostul ”doi și-un sfert”. Acesta îi urmărea pe cei care traficau permisele auto şi tot el a fost cel care i-a anunţat pe poliţiştii corupţi că urmau să fie atraşi într-o capcană, atunci când vor primi şpagă. De altfel, Paul Mogoș, devenit între timp ofițer la Serviciul de Protecție și Pază (SPP), pare să fie pionul principal care duce la ”ratarea” dosarului penal și, implicit, la acoperirea beneficiarilor finali ai banilor proveniți din traficarea permiselor auto.

 

DNA central îl vrea ”curat” pe Paul Mogoș

Printr-o Ordonanță, din 31 mai 2012, procurorul Marcel Sandu, de la DNA–Secția de Combatere a Corupției, se sesizează din oficiu privind faptele de corupție ale ofițerului DGIPI Paul Mogoș care reies din dosarul instrumentat de procurorul Paula Tănase. Sesizarea din oficiu se încheie, suspect, cu rezoluția de neîncepere a urmăririi penale (NUP). În urma plângerii martorului Ionel Roșeț, șeful Secției de Combatere a Corupției din cadrul DNA, procurorul Lucian Papici, ia în brațe rezoluția subordonatului său și îl trage de urechi pe reclamant pentru că nu a administrat probe suficiente.

 

Curtea de Apel Galați hotărăște începerea urmăririi penale a ofițerului Mogoș

Cum DNA reușise să-i acopere aproape perfect pe polițiștii implicați în traficul de permise auto din Galați, martorul Ionel Roșeț s-a adresat instanței de la Curtea de Apel. Judecătorul Liviu Herghelegiu, după ce a văzut probele și i-a audiat pe Mogoș și pe Roșeț, a desființat cele două acte emise de DNA-Secția de Combatere a Corupției și a hotărât ”trimiterea cauzei procurorului în vederea începerii urmării penale”.

 

Ministrul de Interene Stroe îi ”recomandă” martorului să aibă grijă de copil

Martorul Ionel Roșeț, care este hărțuit continuu pentru că nu renunță la elucidarea acestui caz de corupție, a mai primit un avertisment voalat și de la ministrul de Interne Radu Stroe. Încercând să afle un răspuns de la ministrul Stroe, pe care îl informase în mai multe rânduri în privința implicării polițiștilor de la Galați în traficarea permiselor auto, martorul Roșeț l-a așteptat pe demnitar la ieșirea dintr-o emisiune de la Antena 3. Evident sâcâit de prezența lui Ionel Roșeț, ministrul Stroe i-a replicat acestuia, în finalul scurtei discuții, aparent fără nicio legătură cu cazul de corupție:”Vă recomand să aveți grijă de copilul dumneavoastră!”

Sorin Țiței