Justiția gălățeană: sex cu infractorii și trădare instituționalizată

   Viermuiala din Justiția gălățeană are o nouă dimensiune pro-infracțională, după ce afli legăturile bolnăviciose dintre oameni ai legii și infractori cuprinse într-un memoriu al procurorului Paula Tănase (foto), de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, adresat în urmă cu trei luni șefului Secției pentru Combaterea Corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Popovici Gheorghe. Memoriul este legat de dosarul penal privind traficul de permise auto din județul Galați și cuprinde legături halucinante între oameni ai legii și infractori, care au dus la tragerea pe linie moartă a lucrării penale. Cercetarea cazului traficării de permise auto a fost blocată în momentul în care se ajunsese la polițiștii de la Rutieră care luau șpaga. Singurul arestat a fost  Pintilie Ion, zis Ţăranul, interlop din Tecuci, intermediarul care livra şpaga poliţiştilor de la Rutieră, infractor care a fost prins în flagrant în baza mărturiilor şi acțiunilor sub acoperire ale lui Ionel Roșeț şi Cristinei Grigore. 

 

   Prim-procurorul Veronica Dumitrache era partenera de sex a infractorului Țăranul

   În momentul în care procurorul Paula Tănase a înregistrat dosarul privind traficul de permise auto, șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați era Veronica Dumitrache. După cum reiese din memoriul adresat DNA de Paula Tănase, Veronica Dumitrache, acum judecător la Tribunalul Galați, era concubina lui Pintilie Ion, zis Țăranul, interlop cunoscut în Tecuci, localitate din care provine și magistratul-partener de sex. Acesta nu este singurul caz de amor între magistrați și interlopi. Despre relații de același gen între femei magistrat și interlopi există informații de mai mult timp în Justiția gălățeană.

   Din dosarul singurului implicat ”căzut” la flagrant, Pintilie Ion, zis Țăranul, mai reiese că acesta se afla în relații strânse și cu prim-procurorul Jalbă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci. În una dintre multele stenograme din dosar apare o convorbire între procurorul Jalbă și infractorul Pintilie. Jalbă: ”Salut, Ioane! Adu-mi și mie, urgent, două verze, că am musafiri!”. Pintilie, care avea salvat numărul de telefon al procurorului cu grupul de litere TDA, după numărul de la mașina acestuia: ”Da, tată! Vin imediat!” Și convorbirea continuă în același limbaj codificat. De altfel, în mașina lui Pintilie au fost găsite mai multe acte din dosare aflate în lucru la Parchetul tecucean, printre care și dosarul 3.016/P/2009, avându-l ca subiect pe Dănăilă Costică. Tot din stenograme reiese că Pintilie se trăgea de șireturi și cu adjunctul șefului Poliției Tecuci, Ionel Flechea, care îi cerea să-i pună în portbagaj ”ceva bun”.

 

   Oamenii legii pactizează cu infractorii și își trădează colega procuror

   Primul care pactizează cu infractorii este subcomisarul Paul Mogoș, adjunctul șefului SIPI Galați la acea dată, cel care coordona din teren urmărirea și înregistrarea audio-video a celor implicați în dosarul traficării de permise auto. Mogoș și alți doi subordonați de la SIPI apăreau ca având des convorbiri telefonice tocmai cu agenții de la Rutieră care era suspectați și urmăriți pentru traficarea permiselor auto. În apărarea lui Mogoș a sărit comisarul șef Croitorescu, șeful de atunci al DGIPI, care  s-a opus ca procurorul Paula Tănase să-i reclame subordonatul la DNA. ”Le-am expus acestora faptele descoperite în privința lui Mogoș și a celor doi agenți, datele și probele pe care le dețineam, în mod stupefiant, Croitorescu cerându-mi să nu sesizez DNA, întrucât vor lua ei măsuri specifice la nivel intern”, afirmă procurorul Paula Tănase. Pentru a fi mai convingător, comisarul șef Croitorescu ocupase deja biroul adjunctului șefului DNA, Carmen Gâlcă, atunci când procurorul gălățean a încercat să înregistreze plângerea împotriva lui Mogoș. Până la urmă, plângerea a fost înregistrată cu numărul 260/P/2011. Apoi, procurorul Tănase a constata că au fost șterse convorbirile înregistrate între Paul Mogoș și agentul examinator Ieremia Daniel, dar și că ”nu mi-au fost puse în executare măsurile de luare de imagini autorizate și prelungite de catre instanță pe mai multe luni”. În toată această perioadă, adjunctul SIPI Galați, Paul Mogoș, stătea zilnic ore întregi în biroul prim-procurorului Emilia Negraia, șefa Paulei Tănase.

 

   Prim-procurorul Negraia sare în ajutorul infractorilor din SIPI

   Cel mai aprig dușman al procurorului Paula Tănase, în privința dosarului traficanților de permise auto, pare a fi șefa magistratului, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, Emilia Negraia. Aceasta îi anunță pe șefii DGIPI că urmează să mai fie cercetați alți trei agenți de la SIPI Galați și se opune perchezițiilor domiciliare cerute de Paula Tănase. ”La o zi după audierea învinuiților (agenții SIPI și de la Rutieră), vineri, după program, Negraia i-a invitat pe agenți în Biroul Documente Secrete, situat la intrarea în Parchet, pentru a evita o eventuală întâlnire cu mine, fără a fi înregistrați în registrul intrări-ieșiri de la jandarm, și i-a chestionat referitor la așa zise abuzuri comise de mine”. Urmarea întâlnirii de taină a fost că agenții SIPI au devenit necooperanți, iar șeful lor, Radu Croitoru, a rupt ostentativ declarația de martor în fața procurorului Paula Tănase. Blocată continuu de șefa sa, Paula Tănase a cerut DGA Galați să ridice mai multe documente legate de cazul amintit de la sediul SIPI. Acțiunea a inflamat toți protectorii infractorilor, care au reacționat spontan: ”În timp ce se efectuau aceste activități, fără a se aștepta ca ele să fie finalizate, am fost chemată în biroul lui Negraia Emilia, care mi-a arătat adresa Parchetului General prin care mi se lua dosarul”. Fără nicio grabă, prim-procurorul Emilia Negraia a trimis după mai multe zile dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, fundătura în care l-a dirijat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. ”Am date că Negraia a dezinformat conducerea Parchetului General, în legătură cu legalitatea actelor efectuate de mine în anchetă”, este afirmația din încheierea memoriului care descrie legăturile dintre oameni ai legii din Justiția gălățeană și infractori.

   Sorin Țiței