”Mintea” deputatului liberal Mircea Toader ia o mie de euro lunar de la stăpâna Dunării TTS SA

   Încrengătura de firme care a pus mâna pe tot transportul de pe Dunăre, controlată de personaje apropiate de PSD, este protejată, pentru aproximativ 1.000 de euro pe lună, de deputatul liberal Mircea Toader (fost PDL). Transport Trade Services SA (TTS), acționarul principal al NAVROM SA, firma care a blocat infrastructura rutieră a Galațiului (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/2383-profitul-firmei-pesediste-navrom-bac-srl-motivul-pentru-care-gala%C8%9Biul-nu-are-pod-peste-dun%C4%83re.html), îi plătește deputatului liberal un salariu de ”inginer colaborator”, de peste 50.000 lei pe an, după cum reiese din declarația de avere a lui Mircea Toader. Sponsorul deputatului Toader este principalul transportator pe Dunăre, după ce și-a ras concurența. TTS SA controlează, prin asociați, și afacerile cu mâlul strecurat pentru întreținerea șenalului navigabil (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/2373-seceta-a-scos-la-iveal%C4%83-dovezile-tunurilor-de-milioane-de-euro-date-la-afdj-gala%C8%9Bi.html ), precum și traversarea fluviului cu bacul.

 

   Mircea Toader nu a trecut în declarația de interese colaborarea cu TTS SA

   ”Sunt part-time la ei (TTS-n.red.). Mă consultă atunci când au discuții pe fonduri europene sau pe legislație  Îmi plătesc mintea, nu brand-ul”, ne-a lămurit Mircea Toader în legătură cu contractul din care câștigă 1.000 de euro pe lună. Și asta de ani buni. Pe lângă faptul că un contract part-time se referă la un timp alocat periodic activității și nu la consultări ocazionale, așa cum afirmă deputatul liberal, Toader a trecut în declarațiile de avere sumele primite anual, dar nu a evidețiat plătitorul TTS SA în declarația de interese. Cum deputatul este și vicepreședinte al Comisiei de transporturi și infrastructură, omisiunea din declarația de interese îl pune pe acesta într-o poziție mai clară de incompatibilitate (conflict de interese). Nu poți să faci strategii legislative în domeniu și să primești bani de la o firmă de transport naval pentru activități neclare. Evident este și faptul că atunci când interesele economice o cer nu mai există bariere politice: ”mintea” liberalului Mircea Toader primește banii de la pragmaticii adversari politici de la PSD. TTS SA este o firmă controlată de oameni apropiați PSD, începând de la acționarul principal, constănțeanul Mihăilescu Alexandru Mircea, până la Constantin Hârțan–supranumit socrul lui Dan Nica, sau deputatul PSD Viorel Ștefan-președintele Comisiei de buget-finațe. Tot aici se regăsește Moldoveanu Aurel Florin, personaj ce controlează Superquatro Group, firmă abonată la contracte cu AFDJ și care câștigă milioane de euro din strecurarea mâlului din Dunăre. În plus, TTS este firma care a scos din joc, în forță, toți competitorii care aveau contracte de transport cu combinatul siderurgic din Galați.

  Băieții aștia ”deștepți” de la TTS SA, cu tot cu cele vreo cinci subsidiare ale NAVROM SA, au devenit, efectiv, stăpânii Dunării și au realizat, în 2014, un profit  net de 21.455.292 lei, la o cifră de afaceri de 284.599.408 lei. Cu toate aceste realizări economice, firma TTS, în care se mai regăsesc două entități ce pot ascunde nume răsunătoare din plan local (o firmă americană și un asociat elvețian născut în Austria) nu a făcut decât să instaureze un monopol politic al Dunării și să blocheze activitatea comercială bazată pe concurență din zonă.

   Sorin Țiței