Statul român ascunde de 26 de ani ucigașii gălățenilor Eroi Martiri ai Revoluției   Se împlinesc 26 de ani de când părinții Eroilor Martiri gălățeni se consumă precum lumânările pentru a afla numele călăilor copiilor lor. Statul român, prin structura sa militară Ministerul Apărării Naționale, a ucis în 1989 tineri care iși satisfăceau stagiul militar, pentru a manipula românii și a induce ideea că revoluționarii se confruntă cu teroriști străini. Părinţii şi rudele celor 14 Eroi Martiri ai Revoluţiei care provin din Galaţi nu mai speră că vor afla condiţiile în care copiii lor şi-au pierdut viaţa în decembrie ’89. Prin forţe proprii, câţiva dintre părinţii copiilor ucişi atunci au aflat că Armata Română, pe care unii dintre cei dispăruţi o slujeau în acel moment, are tot interesul să ascundă adevărul.

 

   Marian Grigoraș - împușcat în spate și înjunghiat cu baioneta

   Caporalul Marian Grigoraş a fost împuşcat din spate, pe 23 decembrie ’89, în timp ce păzea Ministerul Apărării Naţionale. Tatăl militarului erou, Ştefan Grigoraş, care şi-a recuperat fiul abia pe 27 decembrie, de la morga IML Vitan Bârzeşti, povesteşte: ”Nimeni de la unitatea la care era fiul meu, UM 01831, nu mi-a spus în ce condiţii a murit. Am aflat că a fost împuşcat şi că a mai trăit până pe 25 decembrie, internat în Spitalul de Urgenţă. Când l-am adus acasă, am văzut că era împuşcat în spate şi că avea vena jugulară tăiată transversal. A fost omorât cu o baionetă militară, dar nimeni nu a vrut să-mi spună în ce condiţii. În registrul de la spital, apărea internat cu plagă împuşcată. Am vrut să vorbesc cu profesorul care l-a operat, dar mi-au spus că a plecat din ţară. Comandantul unităţii, colonelul Văduva, nu a vrut să recunoască faptul că băiatul meu a fost tăiat cu baioneta. Ministerul Apărării Naţionale nu ne-a dat nici un răspuns, de 26 de ani, în legătură cu moartea copiilor noştri”.

 

   Costel Crap – executat în cap cu o armă militară

   Un alt militar în termen din Galaţi, care a apărat Televiziunea Română, caporalul Costel Crap, a fost executat în cap, de la mică distanţă, cu un glonţ militar, după ce a fost trimis în dispozitiv fără a se fi refăcut în urma unui accident grav. Militarul, care îşi satisfăcea stagiul la UM 01646, din Negrileşti, judeţul Prahova, fusese internat în spital cu câteva zile în urmă. Părinţii spun că fiul lor le-a scris şi i-a anunţat că a fost victima unui accident rutier, cu maşina unităţii, în urma căruia a suferit mai multe răni. Plecat în misiune, în cutia unui camion militar, caporalul a fost strivit de lăzile cu armament care nu fuseseră fixate bine. După trei zile de spitalizare, convalescent fiind, Costel Crap a fost trimis la Televiziune, acolo unde a fost executat prin împușcare. Ca şi în primul caz, familia Crap nu a primit nici un răspuns de la MApN privitor la condiţiile în care tânărul, inapt fizic la acea dată, a fost trimis la moarte. Tot în condiţii misterioase, pe care Ministerul Apărării nu le-a elucidate nici până acum, au mai fost ucişi militarii gălăţeni Florin Băjenaru, Silvică Toboş, Marian Ciobanu, Neculai Penciu, Leonete Crihană, Felician Niţă şi locotenentul Neculai Florea. Familiile acestor Eroi Martiri ai Revoluției au fost, apoi, abandonate în durere de statul român, care nu s-a implicat în aflarea adevărului despre moartea tinerilor și nici nu le-a ajutat urmașii.

   Sorin Ţiței