Serviciul Județean Anticorupție din Galați, structură a Ministerului de Interne constituită din fonduri europene, este condus de comisarul șef Doru Leonte, personaj care a fost implicat în celebrul dosar Aviasan. Doru Leonte a acționat în favoarea grupului infracțional Durbacă&Boldea din postura de polițist de Economic. Prin acțiunea sa, comisarul șef Doru Leonte a determina-o pe primărița de la acea dată a comunei Vânători, Sicuța Murgu, să-și retragă plângerile penale depuse împotriva acaparatorilor terenului de 40 de hectare de la Aviasan.
Primărița Sicuța Murgu a fost ”ciufulită” de Durbacă&Boldea și presată de Doru Leonte să-și retragă plângerea
Războiul pentru obținerea terenului de la Aviasan a fost unul dur și susținut pe față de oameni ai legii aflați în slujba infractorilor. Implicarea ofițerului de Economic Doru Leonte a fost una decisivă și a făcut-o pe primărița Sicuța Murgu, după ce a fost agresată fizic de grupul infracțional Durbacă&Boldea, să-și retragă plângerea penală depusă la adresa celor care au ”ciufulit-o”. În urma unor plângeri penale depuse de deputatul Mihail Boldea, comisarul șef Doru Leonte a dat o rezoluție de ”începere a urmăririi penale” împotriva primăriței Sicuța Murgu, pentru ”abuz în serviciu contra intereselor persoanei, fals intelectual și uz de fals” (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/846-boldea-%C8%99i-durbac%C4%83-au-agresat-o-fizic-pe-prim%C4%83ri%C8%9Ba-de-la-v%C3%A2n%C4%83tori-pentru-terenul-aviasan.html). Prin acest dosar penal, polițistul a determinat-o pe primăriță să renunțe la pretențiile asupra terenului care a ajuns apoi pe mâinile grupului infracțional. După această ispravă, comisarul șef Doru Leonte a ajuns șeful Serviciului Anticorupție Galați. Spălarea de probe făcută de polițistul de economic poate fi o explicație a faptului că dosarul disjuns din cel denumit Aviasan, în care se află și Eugen Durbacă, nu a ajuns încă în instanță.
Anticorupția condusă de Doru Leonte a pus umărul la ratarea dosarului permiselor auto contra șpagă
Odată devenit șef al Anticorupției din Galați, comisarul șef Doru Leonte a transformat serviciul într-o structură care se laudă cu detectarea unor mici șpăgi, după cum reiese din site-ul instituției. În schimb, pe același site apare faptul că Serviciul s-a implicat și în mult mediatizatul dosar al permiselor auto contra șpagă: ”Ieri, 10.01.2012, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi în cooperare cu ofiţeri din cadrul I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea procurorului desemnat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, cu sprijinul informativ şi tehnic al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au prins în flagrant un cetăţean care a pretins şi primit 750 euro de la o persoană pentru a facilita promovarea examenului de obţinere a permisului de conducere”. Trebuie spus că în acest dosar nu a fost prins niciun polițist de Rutieră, toată afacerea căzând în spatele unui interlop din Tecuci. Faptul că niciun om al legii nu răspunde pentru permisele auto eliberate contra șpagă se datorează, în primul rând, acoperirii acordate de cele trei servicii care au instrumentat acest caz. Surse din interiorul Anticorupției gălățene afirmă că, în acest caz, comisarul șef Doru Leonte a acționat pentru a-l salva pe prietenul său, comisarul șef Cristinel Baciu - șeful Serviciului Permise Auto și Înmatricularea Vehiculelor Galați. Șeful Anticorupției a făcut tot posibilul să o ducă în eroare, cu informații false, pe procuroarea Paula Tănase, cea care a instrumentat dosarul până în momentul în care i-a fost luat pentru a-i acoperi pe polițiștii implicați.
Aceleași surse afirmă că șeful Anticorupției s-a ”blidat” cu prietenia procuroarei Popescu, de la DNA-ul local, și cu cea a prim-procurorului Florin Oancea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Folosindu-se de ajutorul unor rude din zona Tecuciului, care dețin două bălți cu zone de agreement, comisarul șef Doru Leonte leagă pritenii cu polițiști și procurori ”înțelegători”, cărora le oferă moment de relaxare pe malul apei, scăldate în delicatese de pește și udătura aferentă.
S.Ț.